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United States Environmental Protection Agency 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
Washington, D.C.  20460 
 
November 3, 1992 
 
Mark Hansen 
Facilities Manager 
Corporate Office 
Environmental Products 
  & Services, Inc. 
P.O. Box 315 
Syracuse, NY  13209-0315 
 
Dear Mr. Hansen: 
 
     Thank you for your letter of September 28, 1992 in which you 
ask about the transportation and disposal of shock sensitive or 
explosive materials.  Specifically, you requested EPA guidance on 
how to handle materials like picric acid and ethyl ether while 
removing old laboratory chemicals. 
 
     Under EPA's RCRA regulations (40 CFR 270.1(c)(3)), all 
activities taken in immediate response to a discharge of 
hazardous waste, or an imminent and substantial threat of 
discharge of a hazardous waste, are exempt from the RCRA 
permitting and substantive requirements.  Since the chemicals in 
question would be hazardous by virtue of their reactivity, any 
actions you take to eliminate the imminent and substantial danger 
would qualify under this exemption.  If the response action 
involves transportation to a remote site for destruction, then 
the transportation as well as the destruction would be exempt.  
However, the transportation is exempt only to the extent 
necessary to respond to the immediate threat.  Hence, we expect 
the transportation would normally cover a relatively short 
distance and would occur in special transportation equipment such 
as bomb trailers. 
 
     Should there be any question about the exempt or no-exempt 
status of removing a certain chemical, the RCRA emergency permit 
regulations (40 CFR 270.61) can be used for destruction 
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activities.  As these regulations provide, an emergency RCRA 
permit can be issued by an EPA Regional Office or by an 
authorized State official via telephone or in writing.  These 
permits may be issued when the Region or State finds that an 
imminent and substantial endangerment to human health or the 
environment exists, according to the requirements of 40 CFR 
270.61.  This permit can address both treatment and storage of 
hazardous waste.  If necessary, transportation can be authorized 
at the same time the emergency permit is authorized by obtaining 
a provisional identification number.  To reiterate, however, no 
permit is necessary when the safety official determines that an 
immediate safety threat exists. 
 
     The guidance given above is based on the Federal RCRA 
program as administered by EPA pursuant to 40 CFR Parts 260-271.  
In authorized States, EPA has delegated the responsibilities of 
the hazardous waste program.  Although each authorized State 
program must be consistent with and no less stringent than the 
Federal program, a State is free to be more stringent (e.g., some 
States may not offer emergency permits).  In the end, you should 
check with the authorized State where your facility is located to 
ensure that there are not additional (more stringent) management 
standards. 
 
     I trust that this letter provides you with guidance helpful 
to your efforts to remove old lab chemicals.  If you need 
additional assistance, please call Chester Oszman of my staff at 
(202) 260-4499. 
 
Sincerely, 
 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Chester Oszman, OSW 
     Ken Gigliello, OWPE 
     RCRA Permit Section Chiefs, Regions I-X 
      
bcc: Sonya Sasseville 
     Jim Michael 
     Jeff Gaines 
     Karen Randolph 


