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Corrective Action for Continuing Releases (§3004(u)) 
 
2.  An owner/operator of a treatment, storage or disposal facility (TSDF) is 
preparing a RCRA Part B application.  The facility design includes sumps 
holding wastewater.  The wastewater is considered a listed hazardous waste 
because it contains spent chlorinated solvents listed in §261.31 and the 
mixture rule of §261.3(a)(2)(iv) applies.  Wastewater is held in the sump for 
less than 90 days.  Is the owner/operator required to address these sumps in 
the Part B application? 
 
     Assuming the sumps are made of non-earthen material and have sufficient  
     structural integrity, they would be regulated as tanks (see Regulation 
     Interpretative Letter #110 regarding tanks versus surface impoundments 
     and §264.191).  Section 262.34 states that hazardous waste may be 
     stored in tanks or containers for 90 days or less without a RCRA permit 
     provided compliance with §262.34 (a) through (c).  On this basis alone, 
     the sumps need not be addressed in the Part B application (§264.1(g)(3) 
     and §270.1(c)(2)(i)). 
 
     However, the Hazardous and Solid Waste Amendments of 1984 (HSWA) 
     require that  information be submitted regarding solid waste management 
     units, including sumps, for RCRA permits issued after November 8, 1984.  
     The new corrective action provisions for continuing releases (§3004(u) 
     of the Solid Waste Disposal Act, as amended) requires identification of 
     all solid waste management units at the facility and releases of 
     hazardous wastes and hazardous constituents from these units.  Guidance 
     on the §3004(u) corrective action provision is found in RCRA 
     Reauthorization Statutory Interpretation #3 (RSI #3) dated February 5, 
     1985, and the July 15, 1985, codification rule (50 FR 28711).  RCRA 
     permits issued after November 8, 1984, must contain compliance 
     schedules for corrective action and assurances of financial 
     responsibility for completing such corrective action per §264.101 (50 
     FR 28711). 
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