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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
May 25, 1995 
 
Priscilla F. Adler 
DEMETRIOU, DEL GUERCIO, SPRINGER & MOYER 
801 South Grand Avenue, 10th Floor. 
Los Angeles, California 90017-4613 
 
Dear Ms. Adler: 
 
     I am writing in response to your May 10, 1995 request for an 
interpretation of 40 CFR 261.32 with respect the scope of EPA 
Hazardous Waste No. K052 ("tank bottoms (leaded) from the 
petroleum industry"). Specifically, you inquired whether or not 
tank bottoms removed from tanks containing only naphtha would be 
deemed to be K052 hazardous wastes.  
 
     The scope of the K052 hazardous waste listing is limited to 
only those tank bottoms generated at or as part of a petroleum 
refinery from tanks employed in the storage of leaded gasoline or 
leaded blending fractions. These tank bottoms are covered by the 
K052 hazardous waste listing even if they do not exhibit any other 
characteristic of a hazardous waste.  
 
     Naphtha is an unleaded petroleum fraction isolated for 
blending or production of other blending stocks. The tank bottoms 
from only naphtha storage at a refinery would not be a listed 
hazardous waste under 40 CFR 261.31, and would not otherwise be 
subject to regulation as a hazardous waste unless they exhibited 
one of the characteristics of a hazardous waste, as provided for 
in 40 CFR 261.21 - 261.24.  
 
     Please note that under section 3006 of RCRA, individual 
states can be authorized to administer and enforce their own 
hazardous waste programs in lieu of the Federal program. In 
addition, section 3009 of RCRA allows states to promulgate 
regulatory requirements that are more stringent than the Federal 
program. Therefore, you should contact the appropriate state 
environmental agency in your state for other applicable laws and 
regulations that may exist.  
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     If you have any further questions, please contact John 
Austin at (202) 260-4789. 
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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--------------- 
Attachment 
--------------- 
 
DEMETRIOU, DEL GUERCIO, SPRINGER & MOYER 
Attorneys at Law 
801 South Grand Avenue, 10th Floor 
Los Angeles, California   90017-4613 
 
May 10, 1995 
 
Mr. Michael Shapiro 
Director, Office of Solid Waste 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M Street, Room 2101 
Washington, D.C.  20460 
 
Re:  Request for Rule Interpretation 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
     We are herewith requesting that the U.S. Environmental 
Protection Agency (the "EPA") provide to us a written 
interpretation of 40 CFR 261.32 with respect to the scope of the 
EPA Hazardous Waste No.K052 ("tank bottoms (leaded) from the 
petroleum industry.")  Specifically, are tank bottoms removed from 
tanks containing naphtha deemed to be K052 hazardous wastes, if 
the tanks have never held leaded gasoline?  
 
     Doug of the EPA RCRA Hotline informed me on May 9, 1995 
that, pursuant to a February, 1994 oral interpretation by the EPA, 
K052 refers only to tank bottoms from tanks that have held leaded 
gasoline.  We are seeking a written rule interpretation so that we 
may properly advise our clients of any federal requirements 
applicable to the disposal of naphtha tank bottoms.  
 
     Please telephone me if you have any questions. 
 
Sincerely, 
 
Priscilla F. Adler 
 
PFA:mhs 


