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CLARIFICATION OF CERTAIN FINANCIAL ASSURANCE REQUIREMENTS 
APPLICABLE TO PERMITTED HAZARDOUS WASTE FACILITIES 
 
James M. Kuszaj 
Ogletree, Deakins, Nash, Smoak & Stewart 
P.O. Box 31608 
Raleigh, NC 27622 
 
August 19, 1994 
 
Dear Mr. Kuszaj: 
 
     This letter responds to your request of July 26, 1994 for 
clarification of certain financial assurance requirements 
applicable to permitted hazardous waste facilities under the 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA).  You inquired 
whether changing financial assurance mechanisms during the term of 
a permit would require a permit modification. 
 
     As you know, the Federal RCRA regulations provide several 
mechanisms for ensuring financial assurance (see 40 CFR 264 Subpart 
H and 265 Subpart H).  These regulations are designed to ensure 
that owners and operators provide financial assurance for their 
closure, post-closure and corrective action obligations on a 
continuous basis.  However, the specific mechanism used to 
demonstrate financial assurance is usually not identified in a 
facility's RCRA permit.  As long as the financial assurance 
mechanism is not specifically identified in the permit, changing 
the financial assurance mechanism does not require a permit 
modification. 
 
     Please be aware that under Section 3006 of RCRA (42 U.S.C. 
Section 6926) individual States can be authorized to administer and 
enforce their own hazardous waste programs in lieu of the Federal 
program.  In this letter, we have answered your questions in terms 
of Federal requirements.  To determine the status of specific 
facilities in an authorized State, you should consult the 
appropriate State regulatory agency. 
 
     If you have any questions concerning this response, or would 
like to discuss the issue further, please contact Timothy O'Malley 
of the Permits and State Programs Division at 703/308 8613. 
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Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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----------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------- 
Ogletree, Deakins, Nash, Smoak & Stewart                      
P.O. Box 31608 
Raleigh, NC 27622 
 
July 26,1994 
 
Michael Shapiro 
Director 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C. 20460 
 
RE:  Permit Modification for Change in Financial Assurance 
     Mechanism 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
      I am seeking your confirmation that a permittee need not 
obtain a permit modification to change financial assurance 
mechanisms under 40 CFR Part 264 Subpart H.  
 
      The financial assurance requirements in 40 CFR Part 264, 
Subpart H allow the owner or operator of a facility to choose the 
mechanism for providing financial assurance for closure (�264.143), 
post-closure (�264.145) and liability (�264.147). If a permittee 
decides during the term of his permit to change the financial 
mechanism, must this change be accomplished by a permit 
modification? If a permit modification is not required, can the 
permittee simply change mechanisms by notifying the Agency?  
 
      The only guidance I have found on this question is in the 
preamble to a March 15, 1984 proposed rule. That preamble states:  
 
     . . . the regulations already allow permittees to make 
     minor changes to the financial responsibility mechanisms 
     [FN4] absent a permit modification.  
 
     [FN4] The responsibility requirements are found in 40 CFR 
     Part 264, Subpart H. The regulations provide that 
     permittees must choose from the several financial 
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     mechanisms specified in  
 
     �264.143. Permit conditions implementing this requirement 
     provide that the permittee must establish and comply with 
     the specified financial mechanisms; however, the specific 
     mechanism is not incorporated in the permit. The 
     permittee currently has the flexibility to change or 
     revise the financial mechanism without going through 
     permit modification procedures.  
 
          [49 Federal Register 9852] 
 
     I would appreciate confirmation that the 1984 preamble still 
reflects EPA's position. If it does not, I would appreciate EPA's 
current guidance on this question. 
 
      Thank you for your attention to this matter. I look forward 
to hearing from you. 
 
Yours truly, 
 
OGLETREE, DEAKINS, NASH, 
SMOAK AND STEWART 
 
James M. Kuszaj 
 
Enclosure 


