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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
November 10, 1992 
 
R. Brian Burke 
Rode & Qualey 
295 Madison Avenue 
New York, New York 10017 
 
Dear Mr. Burke: 
 
     Thank you for your letter of June 8, 1992 in which you 
requested EPA's opinion on the regulatory status of spent photo- 
conductor drums from photocopying machines. I apologize for the 
delay in our response. For ease of explanation, I will separate 
your questions into two categories. First, I will address the 
regulatory status of the drums, then I will address their export 
status. 
 
     The spent drums meet the definition of spent material, and are 
therefore solid waste. They may also be characteristic hazardous 
waste due to the presence of cadmium [the characteristic regulatory 
level for cadmium is 1.0 mg/l (40 CFR 261.24)]. In your letter you 
describe the drums as cadmium sulfide-coated aluminum pipes. Based 
on your description, the drums would also meet the federal 
definition of scrap metal at 40 CFR 261.1(c)(6) [" ... bits and 
pieces of metal parts, (e.g., bars, turnings, rods, sheets, wire) 
or metal pieces that may be combined together with bolts or 
soldering (e.g., radiators, scrap automobiles, railroad box cars), 
which when worn or superfluous can be recycled."] Secondary 
materials that meet the definition of scrap metal are excluded from 
RCRA regulation if they are recycled [40 CFR 261.6(a)(3)(iv)]. If 
the drums are managed as you have described, then they would 
qualify for the exemption from the definition of solid waste. As 
you know, it is the generator's responsibility to make these 
determinations. 
 
     The export regulations at 40 CFR Part 262 are triggered by the 
federal program; in other words, only wastes considered hazardous 
under the federal program are subject to the export regulations. 
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However, other state regulations may apply to wastes considered 
hazardous by a particular state while they are in that state. You 
should contact each state in which you conduct your operations for 
more information regarding applicable state regulations. 
 
     If you have further questions on the domestic RCRA regulatory 
status of spent photo-conductor drums, please call Ross Elliott of 
my staff at (202) 260-8551. If you have questions regarding the 
RCRA export regulations, you may call Angela Cracchiolo at the same 
number. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


