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MIXTURE OF F003 AND A SOLID WASTE DELISTING REQUIREMENTS 
 
AUG 17 1987  
 
Mr. E.H. Phillippe  
Manager, Environmental and Regulatory Affairs  
Virginia Chemicals, Inc.  
801 Water Street 
Portsmouth, VA  23704  
 
Dear Mr. Phillippe:  
 
The Permits and State Programs Division (PSPD) has completed  
a review of your petitions requesting exclusions under 40 CFR 
§260.20 and §260.22 of the still bottoms from the recovery of  
methanol (EPA Hazardous Waste No. F003) generated at Virginia  
Chemicals' Leads, South Carolina (#0668) and Bucks, Alabama  
(#0669) facilities.  
 
We understand that these still bottoms are ultimately  
sold as a co-product to users in the pulp and paper industry.  
According to your letter of May 8, 1987, it is clear that  
the delisting criteria are not applicable to your co-product at  
the time of sale as a result of mixture with a solid waste.  
 
Based on 40 CFR §261.3(a)(2)(iii), a mixture of a solid  
waste (e.g., off-specification sodium hydrosulfite) with a hazardous  
waste listed solely because it exhibits a characteristic specified  
in 40 CFR Part 261, Subpart C (e.g., your petitioned F003 Wastes)  
is not a hazardous waste if it no longer exhibits any hazardous  
waste characteristic identified in Subpart C.  The delisting  
criteria of 40 CFR §260.22(c)(2) do not apply to mixtures of 
wastes where 40 CFR §261.3(a)(2)(iii) applies.  In such a case,  
it is the responsibility of the generator to demonstrate to  
themselves and to responsible state (or other) authorities that  
the resultant mixture does not exhibit the hazardous waste  
characteristics.  
 
Although the co-product as sold is subject to 40 CFR 
§261.3(a)(2)(iii), the still bottoms generated from the  
recovery of methanol are still considered hazardous at the  
source of generation.  These still bottoms, therefore, are  
subject to all applicable hazardous waste management regulations,  
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unless delisted.  
 
We understand that you still wish to pursue a delisting of  
the still bottoms.  Additional information, however, is necessary  
before we can complete our review of your petitions.  We have  
evaluated the analytical data of your petitions using the vertical  
and horizontal spread (VHS) model (see 50 FR 48886-48967, November  
27, 1985).  We use this model to predict constituent concentrations  
in the ground water at a hypothetical compliance point located  
500 feet downgradient from the site.  The VHS model uses the  
maximum annual waste generation rate and the maximum leachate  
concentrations as inputs to determine the amount of dilution  
that may occur in an underlying aquifer.  The results of the  
model (i.e., the calculated compliance point concentrations) are  
compared with the Agency's level of regulatory concern for each  
constituent.  
 
The maximum allowable EP levels that could be exhibited by  
the wastes without failing the VHS model evaluation would be  
0.315 ppm for arsenic, chromium, lead, and silver, 0.063 ppm for  
cadmium and selenium, and 0.0126 ppm for mercury.  Any extract  
levels above these concentrations would generate levels (at the  
compliance point) greater than the National Interim Primary  
Drinking Water Standards of 0.05 ppm for arsenic, chromium, lead,  
and silver, of 0.01 ppm for cadmium and selenium, and of 0.002  
ppm for mercury.  These constituents were not reported as detected  
in any of the still bottom samples, however, the analytical  
detection limits exceeded the maximum allowable levels and were  
higher than detection limits typically achieved for similar  
waste matrices.  Therefore, before we can complete our evaluation  
new test results (using detection limits which do not exceed the  
maximum allowable concentrations) must be provided on a minimum  
of four representative samples from each facility.  
 
The new samples should be grab samples collected on a weekly  
basis.  Based on the analyses conducted as a result of the spot  
check sampling visit at your Leeds, South Carolina, facility on  
March 9, 1987, the sample from the distillation column contained  
less than 0.5% filterable solids.  The spot check analysis for  
the EP metals and nickel, therefore, did not include EP toxicity  
testing and instead included direct or total constituent analysis,  
as directed by 40 CFR Part 261, Appendix II.  We recommend, there- 
fore, that you collect two samples on each sampling occasion for  
analysis of the EP metals and nickel levels, one of which is not  
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preserved for the EP toxicity testing, and one for which is  
preserved for the total constituent analysis.  If your analysis  
of the unpreserved samples also indicate that the samples contain  
less than 0.5% filterable solids, then total constituent analyses  
should be conducted on the preserved samples.  When results are  
submitted for these analyses, please indicate whether or not each  
sample contained less than 0.5% filterable solids (i.e., whether  
or not the samples were subjected to extraction or direct analysis).  
If the samples contained less than 0.5% filterable solids, then   
the total constituent data generated by the analysis will be  
evaluated using the VHS model.  
 
known to cause substantial interferences when analyzed by ICP 
or AA furnace spectroscopy.  Based on previous analyses, your  
waste may contain high concentrations of sodium salts and,  
therefore, analysis should involve an approach to alleviate  
this problem.  A possible alternative approach would include  
handling the samples as "seawaters" and preparing the samples  
by EPA-approved seawater techniques to eliminate the high  
sodium interferences (Method 9.2 in EPA "Methods for Chemical  
Analysis of Water and Wastes", 1983).  A full description of  
analytical methods used should accompany your submittal.  
 
In addition, our review of your latest submittals of October  
22 and 24, 1986 and of April 7, 1987 indicates that the following  
additional information is also necessary: 
 
1)   For each facility, results of total constituent and EP 
     leachate analysis for cyanide on a minimum of four  
     representative samples from each facility.  Samples  
     collected for EP toxicity analysis should not be preserved.  
     Distilled water instead of acetic acid should be used  
     during the analysis. The detection limit should not  
     exceed the maximum allowable level of 1.26 ppm for cyanide.  
     Method 9012 found in Chapter 7 of "Test Methods for  
     Evaluating Solid Waste", November 1986, EPA Publication  
     SW-846, Third Edition, should be followed for the deter-  
     mination of total cyanide.  The appropriate approach for  
     alleviating interferences caused by sulfides should be  
     followed because your waste contains these compounds.  
 
2)   The names and professional qualifications of those  
     personnel conducting any sampling at each facility  
     and any analyses conducted in support of your petition  
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 (a brief resume will suffice).  
 
3)   For each facility, a statement of certification signed by  
     an authorized representative and worded as indicated in  
     40 CFR �260.22(i)(12). 
 
4)   For each facility, at least one QA/QC test run for the EP 
     toxic metals, nickel, and cyanide using the method of  
     standard additions.  
 
5)   For each facility, a description of upset conditions and  
     the frequency of these occurrences.  
 
6)   For each facility, a description of column overhead  
     storage practices.  
 
is still necessary: 
 
1)   For each facility, an explicit statement explaining why  
     all samples collected and analyzed are thought to be  
     representative of any process or waste variability.  In  
     the evaluation of a petition, we need to determine whether  
     data reflects the temporal and spatial variation of waste  
     constituents and fully characterize the petitioned waste.  
 
2)   For each facility, a description of how the still bottoms  
     samples were collected for analysis performed in 1980.  
     (This information is also required for any new samples  
     collected in response to this letter.)  
 
In order for us to complete the evaluation of your petitions, you  
must fully respond to this additional information request within  
six months to the date of receipt of today's correspondence.  If  
we do not receive a response within six months, a proposed denial  
decision on the basis of lack of information will be published in  
the Federal Register.  Additionally, the effective date of the  
revocation for the temporary exclusions granted on December 31,  
1980 for the still bottoms generated at your facilities was  
May 17, 1987.  As of that date, waste management activities  
associated with the unmixed still bottom waste must be in  
compliance with the applicable RCRA hazardous waste management  
system requirements.  
 
If you have any questions, please contact either myself  
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at (202) 382-4788 or Jennifer Bramlett of our contractor, Science 
Applications International Corp (SAIC), at (703) 734-2501.  
 
Sincerely,  
 
Original Document signed 
 
Myles Morse, Chief  
Variances Section  
Office of Solid Waste  
 
 
cc:  Jennifer Bramlett, SAIC  
     Tricia Herbert U.S. EPA, Region IV 
     Allan Antley, U.S. EPA, Region IV 
     Doug McCurry, U.S. EPA, Region IV  


