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4.  Question:  At the time an ISS facility has its Part B applica- 
tion called, storage surface impoundments are being rebuilt with 
clay liners.  Does this constitute an increase in design capacity 
or a change in process under 270.72(b) and (c)? If so, can the 
RA refuse to allow the change under ISS and require the surface 
impoundments to meet the Part 264 standards? 40 CFR 270.72. 
 
Answer:  No.  If the capacity of the surface impoundments is not 
enlarged and no new units are being added, improvements to the 
surface impoundments are a permissible change under ISS as long 
as the reconstruction provision of 270.72(e) is not violated. 
This is not a change in process.  Re-built surface impoundments 
will be treated as existing units for purposes of compliance with 
Part 264 standards.  At the time these existing units are 
permitted, however, only the existing portions, i.e., the land 
surface area upon which wastes are placed prior to permit issuance, 
will be exempted from Part 264 requirements to install liners and 
leachate collection systems. 
 
The owner/operator should be informed of all appropriate 
Part 264 technical standards and should be encouraged to  
voluntarily adopt those standards as part of reconstruction. 


