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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
June 4, 1993 
 
Ms. Joan Z. Bernstein  
Vice President of Environmental Policy and Ethical Standards Waste 
Management, Inc.  
3003 Butterfield Road  
Oak Brook, Illinois 60521 
 
Dear Ms. Bernstein: 
 
     This letter responds to your request of March 26, 1992, for 
clarification of requirements in 40 CFR 264.115 and 265.115 related 
to certification of closure by an independent registered 
professional engineer. Specifically, you asked whether a registered 
professional engineer employed by a subsidiary can provide an 
"independent" certification of closure for its parent firm within 
the meaning of those sections. 
 
     As your letter indicated, the Agency has interpreted the 
requirement that engineers be independent in two preamble 
discussions. The preamble to a 1986 final rule promulgating 
standards for closure established the principle that the engineer 
certifying the closure of a hazardous waste unit must be someone 
who is "least subject to conscious or subconscious pressure" to 
certify inaccurately (see 51 FR 16433, May 2, 1986). The preamble 
to a 1986 rule promulgating standards applicable to tanks 
established that an engineer employed by the owner or operator of 
the hazardous waste unit cannot be considered independent (see 51 
FR 25445-46, July 14, 1986). 
 
     Applying these principles to situations involving 
parent/subsidiary relationships between the company receiving and 
the company providing certification, EPA believes the independence 
of the certifying engineer may be affected in some cases but not in 
others. We do not believe that a parent company typically has the 
means to compromise the independence of the engineer in situations 
where the company that employs the engineer is a less than 
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majority-owned subsidiary (see footnote 1). 
 
     However, we do believe that the certifying engineer's 
independence may be affected in cases where the employer of the 
certifying engineer is a majority owned subsidiary of the company 
receiving certification -- but not in all such cases. Specifically, 
we believe that the engineer may be considered independent in 
majority ownership situations if the following criteria are met. 
 
     First, the certifying company must offer its certification 
services to non-affiliated companies (i.e., its closure 
certification services cannot be limited to companies within the 
corporate family). The fact that a company is actively solicited by 
and provides the same certification services to non-affiliated 
companies helps to establish the expertise, integrity, and 
objectivity of the certifying engineer. 
 
     Second, the management of the facility being certified and 
that of the certifying engineer must exist and operate separately 
of each other such that the engineer is completely free of any 
reporting obligation to the management of the facility for which he 
or she is providing certification and that management is not 
responsible for the engineer's compensation. The absence of any 
managerial link between the two entities is essential to the 
certifying engineer's ability to act independently. The Agency 
believes that these two conditions are both necessary and 
sufficient to ensure the engineer's independence in majority 
ownership situations. 
 
     In summary, EPA interprets the language in section 264.115 and 
265.115 to mean that an engineer employed by a less than majority 
owned subsidiary may certify closure of a unit owned or operated by 
its parent company. In majority ownership situations, the engineer 
may be considered independent if the aforementioned criteria are 
met. 
 
     I hope that this information is adequate to guide you in 
deciding on a case-by-case basis whether it is appropriate to use 
the services of registered professional engineers. If you would 
like to discuss this issue further or have questions on how this 
policy applies to your specific situation, please contact Tina 
Kaneen of the Office of General Counsel (202 260-7713) or Becky 
Daiss of the Permits and State Programs Division (703 308-7057). 
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Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 
 
  1  According to SEC regulations, the term "majority owned 
     subsidiary" means, "a subsidiary more than 50% of whose 
     outstanding voting shares is owned by the subsidiary's 
     parent and/or one or more of the parent's other 
     majority-owned subsidiaries" (See 17 CFR 210.1-02). 


