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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON. D.C. 20460 
 

FEB 2 6 1997 
 
 
Mr. James M. Kuszaj 
Ogletree, Deakins, Nash, Smoak, and Stewart, P.C. 
Suite 511 
4101 Lake Boone Trail Suite 511 
Post Office Box 31608 
Raleigh, North Carolina 27622 
 
Dear Mr. Kuszaj: 
 
Thank you for your recent inquiry concerning interpretation of the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA) groundwater monitoring regulations (40 CFR Part 264, Subpart F). 
Please note that States approved to implement the RCRA program can exercise more 
stringency than the Federal government in promulgating standards or in issuing permits, and 
that you should work directly with the appropriate State agency to address your questions. 
However, we have prepared answers to your questions assuming that the State regulations are 
identical to the Federal standards. 
 
1. Can Appendix IX constituents that are not also Appendix VIII constituents, be made part of a 
facility's groundwater protection standard under 40 CFR §264.92, §264.93, or §264.94? 
 
Interpretation: Appendix VIII to 40 CFR Part 261 lists chemicals that have been shown in 
reputable scientific studies to have toxic, carcinogenic, mutagenic, or teratogenic effects on 
humans or other life forms. Appendix IX to 40 CFR Part 264 is a list of constituents that can be 
analyzed for in ground-water samples, and that serve as reliable indicators of ground-water 
contamination. EPA's strategy in developing the Appendix IX rule generally limited setting 
ground-water protection standards and requiring corrective action to chemicals listed on 
Appendix VIII (51 FR 26637; July 24, 1986). Constituents subject to the ground-water 
protection standard requirements are all members of the categories of constituents listed on 
Appendix VIII. 
 
Appendix IX to Part 264 is made up of those compounds on Appendix VIII to Part 261 for 
which it is feasible to analyze in ground-water samples, plus 17 chemicals that are routinely 
monitored for in the Superfund program (52 FR 25943; July 9, 1987). Thus, the Appendix IX 
constituents not generally subject to the ground-water protection standard requirements are the 
17 constituents routinely monitored for in the Superfund program. However, if any of these 17 
constituents (or other constituents) are detected in ground water, and the Regional 
Administrator decides that they are a threat to human health or the environment, then he or she 
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may use the “omnibus" authority of 40 CFR Part 270.32(b)(2) and section 3005(c)(3) of RCRA 
as amended, to set ground-water protection standards and require corrective action. 
 
2. Under 40 CFR §264.99(g), if the owner or operator finds Appendix IX constituents that are 
not also listed Appendix VIII constituents in the ground-water, and these newly identified 
constituents are not already identified in the permit as monitoring constituents, are those 
constituents automatically added to the ground-water protection monitoring standards under 
40 CFR.§264.99? 
 
Interpretation: These "newly identified" constituents may be added to the ground-water 
protection standard requirements by use of the omnibus authority (cited above) or section 
3005(c)(3) of RCRA as amended, only after the Regional Administrator decides that they pose 
a threat to human health or the environment. 
 
3. Who has the burden of proving that an Appendix IX constituent that is not also an Appendix 
VIII constituent should be excluded from the list of hazardous constituents specified in the 
ground-water protection standard in the facility's permit? 
 
Interpretation: If a constituent not on Appendix VIII is detected in ground-water, the 
Regional Administrator may include the constituent as a hazardous constituent to which the 
ground-water protection standard applies if he or she decides that the constituent poses a threat 
to human health or the environment. 
 
4. If the Regional Administrator, relying on the authority in §264.99(g), included an Appendix 
IX constituent that is not also an Appendix VIII constituent on the ground-water protection 
standard of a facility's permit, but has made no finding under 40 CFR. §270.32(b)(2), what is 
the proper procedure to have that constituent removed from the permit? 
 
Interpretation: A permit modification would need to be issued to remove the constituent from 
the permit. The permit modification procedures are described at §270.42. 
 
5. Is an Appendix IX constituent that is not also an Appendix VIII constituent eligible for a 
variance under 40 CFR §264. 93(b) or an alternate concentration limit under 40 CFR 
§264.94? If not, what is the procedure for asking for an alternate concentration limit for such 
a constituent? 
 
Interpretation: If a constituent not on Appendix VIII is detected in ground-water and the 
Regional Administrator has included the constituent as a hazardous constituent to which the 
ground-water protection standard applies, then the constituent should be eligible for a variance 
under 40 CFR §264.93(b) or an alternate concentration limit under 40 CFR §264.94. EPA 
issued Alternate Concentration Limit Guidance in July 1987 (OSWER Directive 9481.00-6C; 
EPA/530-SW-87-017) and May 1988 (OSWER Directive 9481.00-11; EPA/530-SW-87-031). 
Copies of these guidance documents can be obtained by calling either the RCRA Hotline (800-
424-9346) or NTIS (703-987-4650). 
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I hope that you find these responses to your questions helpful. You may call Vernon 

Myers (703-308-8660) if you have any further questions. 
 

Sincerely yours, 
 
Elizabeth Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 

 
 

 
 


