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MAY 5 1989 
 
Mr. Richard Pastor 
Director, Government Relations 
Envirosafe Management Services, Inc. 
P.O. Box 833 
Valley Forge, Pennsylvania 19482-0833 
 
Dear Mr. Pastor: 
 
This letter is in response to your April 15, 1989, 
correspondence requesting a clarifying rule or guidance that 
would allow placement of stabilized wastes that do not meet 
land restrictions requirements at the time of replacement.  Your 
justification for this clarification is that EPA based its BDAT 
treatment standards on a 28 day curing period without clearly 
stating where the curing was to occur. 
 
As Jim Berlow explained to you when you met with him on 
March 9, 1989, it is EPA's policy that wastes must meet treat- 
ment standards prior to placement in land disposal units.  This  
policy is founded on our reading of the statutory intent. 
Because EPA must be concerned that wastes may be exposed to 
rainfall or other sources of leachate at any point in the life 
of the disposal unit, it is necessary that Envirosafe establish 
the effectiveness of its technology immediately upon placement. 
 
Your letter requests that Envirosafe believes its process 
for in-place curing can be demonstrated to be superior to the 
existing basis for BDAT standards, but provides no data.  If  
you have data that shows your process is superior, then you 
should submit those data if you purse a BDAT variance or 
petition for rulemaking.  These data should demonstrate the 
effectiveness of the process in reducing mobility of hazardous 
constituents both at placement and once fully cured.  As 
Mr. Berlow mentioned in your discussions, you should submit 
this data in the form of Toxicity Characteristic Leaching 
Procedure data to describe the effectiveness of your process. 
This will allow us to determine the degree to which your 
process relies on simply encapsulation rather than chemical 
fixation to bind the hazardous constituents.  If your process 
can be judged equivalent or better than the current technology  
basis for our standards, then a variance would be appropriate. 
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Many of our standards are based on the leachability 
achieved by stabilizing waste and curing it for 28 days prior 
to placement.  It is our understanding, however, that several 
companies have been able to comply with the standards using 
processes that achieve the limits after an initial curing of 
far less than 28 days, in some cases within about 24 hours. 
EPA views this issue as a matter of cost optimization, storage 
capacity for curing versus possibly more expensive chemical 
costs for stabilization.  We do not believe that achieving the 
standards based on 28 day curing strength has been shown to 
represent a significant technical problem.  However, any such 
problems that you can document should be addressed in a BDAT 
variance submission. 
 
Your letter also mentions the possibility of a "temporary" 
no migration petition for the period of curing; we have not 
completed our consideration of this idea.  I hope to inform you 
of our analysis within the next several weeks.  However, I 
believe that there are several interim points for you to 
consider. 
 
HSWA requires that a no migration variance be based on an 
analysis of the period over which the waste remains hazardous. 
I suspect that a petitioner would have to demonstrate that no 
migration would occur for as long as the waste remains 
hazardous within the disposal unit, and not necessarily only 
for the period within which the stabilized waste will achieve a  
particular curing endpoint. 
 
More significant, however, may be Section 3004(c)(1) of 
RCRA.  This section prohibits "...the placement of bulk or 
non-containerized liquid hazardous waste or free liquids 
contained in hazardous waste (whether or not absorbents have 
been added) in any landfill...".  The Agency issued a Statutory 
Interpretive Guidance on June 11, 1986 (enclosed) for this 
provision.  In effect, the Agency's policy is that bulk and 
non-containerized wastes must pass the "Paint Filter Liquids 
Test" prior to placement in a landfill.  You may wish to 
consider whether the treated wastes that you wish to landfill 
prior to complete curing can pass such a free-liquids test.  As 
explained in the Statutory Interpretative Guidance, the statute 
provides for no variance opportunity. 
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I appreciate your interest in this matter.  If you wish to 
pursue a BDAT variance, you should continue to contact Jim 
Berlow and his staff. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
"JD for SKL" 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure 


