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January 28, 1993 
 
James C. Ross 
Logistics Manager 
Sanyo Energy (U.S.A.) Corporation 
2001 Sanyo Avenue 
San Diego, CA 92173 
 
Dear Mr. Ross: 
 
     Thank you for your letter of January 4, 1993. In your letter, 
you asked a number of questions regarding movements of hazardous 
waste nickel cadmium batteries from Mexico to Japan via the United 
States. 
 
     You asked if hazardous waste generated in Mexico shipped under 
a U.S. Customs bond through the United States to Japan is subject 
to the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). Regardless of 
where hazardous waste is generated or its Customs tariff 
classification, it is subject to RCRA and RCRA regulations while 
within U.S. jurisdiction, namely, within U.S. borders. With regard 
to imported hazardous waste, from the moment the hazardous waste 
enters the U.S., it is subject to and must be in compliance with 
all applicable provisions of the RCRA Subtitle C hazardous waste 
program. This means that the U.S. importer for the hazardous waste 
must possess an EPA identification number; must use appropriate DOT 
packaging, labels, and markings for hazardous waste shipments; must 
prepare a hazardous waste manifest for use during transportation in 
the U.S.; must use a transporter which also possesses an EPA 
identification number; and must comply with other requirements 
found in 40 CFR Part 262. Transporters transporting hazardous waste 
in the U.S. are subject to 40 CFR Part 263. 
 
     If the shipments of hazardous waste are then exported from the 
U.S. to Japan, then export provisions found at 40 CFR Part 262 
Subpart E also apply. These include requirements to submit a 
notification of intent to export to EPA; to attach an EPA 
Acknowledgement of Consent to the shipment's manifest once consent 
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is received from the importing country government; to submit an 
annual report documenting the shipment; and other Subpart E 
requirements. 
 
     You also ask if the hazardous waste batteries would qualify 
for an exemption from regulation found at 40 CFR Part 
261.6(a)(3)(ii). Section 261.6(a)(3)(ii) states "The following 
recyclable materials are not subject to regulation under parts 262 
to 266 or parts 268, 270, and 124 of this chapter, and are not 
subject to the notification requirements of section 3010 of RCRA: 
(ii) Used batteries (or used battery cells) returned to a battery 
manufacturer for regeneration; . . . ". Unfortunately, your letter 
does not provide sufficient information for such a determination to 
be made, saying only that the batteries will be sent to Japan for 
recycling, rather than being sent to a manufacturer for 
regeneration, as stipulated in the exemption. However, based on 
your telephone conversation with Angela Cracchiolo of my staff, the 
operations to be conducted in Japan would include smelting of the 
nickel cadmium batteries, an activity not within the scope of the 
261.6(a)(3)(ii) exemption. In addition, Part 262.11 requires that 
the generator of a solid waste make the determination if that waste 
is a hazardous waste. 
 
     The hazardous waste manifest for a shipment of hazardous waste 
batteries going from Mexico to Japan via the U.S. would be prepared 
showing the name and address of both the U.S. importer and the 
foreign (Mexican) generator and the EPA identification number of 
the U.S. importer in the generator block and the name and site 
address of the foreign (Japanese) consignee in the designated 
facility block. 
 
     If you have any questions regarding this response, please 
contact Angela Cracchiolo of my staff at (202) 260-4779. Thank you 
for your interest in safe and effective management of hazardous 
waste. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


