
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 
  
 
June 1, 1994 
 
Mr. Raymond D. Hiley 
Goodwin, Proctor, and Hoar 
Exchange Place 
Boston, Massachusetts 02109-2881 
 
Dear Mr. Hiley: 
 

Thank you for your letter of November 23, 1993, in which you inquire about the scope of the 
spent solvents hazardous waste listings, as published at 40 CFR 261.31.  Specifically, you wished to 
know if contamination of manufacturing process wastes by solvents that are hazardous waste causes 
these wastes to meet the listing description of a spent solvent hazardous waste. 
 

You are correct in pointing out that EPA's 1985 Hazardous Waste Listing Background 
Document Addendum draws a distinction between spent solvent wastes and other manufacturing 
process wastes not regulated as spent solvents.  The Agency has also, from time to time, provided 
interpretations of the spent solvent hazardous waste listing regulations to provide guidance to EPA 
Regions, State agencies, and the public as to which industrial wastes are or are not properly classified 
under 40 CFR 261.31 as F001 - F005 spent solvent hazardous wastes (examples of which you 
provided).  In general, such determinations are made on a case-by-case basis and are highly fact 
specific.  The involvement of Agency Headquarters staff in such interpretations generally occurs at the 
request of and with the close coordination of Regional and/or State Agency personnel, and where all 
parties involved have a detailed knowledge of the facility, the processes involved, and the wastes 
generated. 
 

With regard to the issue of manufacturing process wastes contaminated with small quantities of 
solvents, the Agency has not established specific numerical quantities of solvent constituents that would 
cause the contaminated process wastes to be hazardous.  As noted above, such an interpretation is 
fact-specific and depends on the nature of the operation, the quantities of solvents used and disposed in 
the operation, and the manner in which they are used/disposed.  I note that the Agency is concerned 
that facilities not use "process waste" or "cleaning residue" wastestreams to improperly dispose of larger 
than necessary quantities of spent solvents. 
 

In most cases, the Agency leaves site-specific waste classification determinations to the 
authorized State or EPA Regional office.  The State or Regional environmental authorities have a better 
knowledge of the status of a facility.  Federal law does not preclude States from being more stringent in 
their rules and/or their interpretation of their rules.  The State or Regional environmental agency 



personnel may decide, based on the facts before it, that a waste meets a hazardous waste listing 
description, that it is mixed with a listed hazardous waste, that it contains a listed hazardous waste, or 
that the waste does not meet the listing description. 
 

Finally, you ask about the scope of the mixture rule with regard to secondary or spent materials.  
Should these materials, subsequent to generation, become contaminated with spent solvents that are 
listed hazardous wastes, then the entire mixture is considered a hazardous waste under the mixture rule 
(40 CFR 261.3(a) (2) (iv)).  Such materials remain a listed hazardous waste unless and until delisted.  
Also, according to 40 CFR 261.3(d) (2), any material which is a listed waste (under 40 CFR Part 261, 
subpart D), contains a listed waste, or is derived from a listed waste is itself a hazardous waste unless it 
has been delisted or granted some other form of regulatory exclusion (See 40 CFR Parts 260.20 and 
260.22). 
 

Please remember that the State in which your client's facility is located may have hazardous 
waste regulations more stringent than those of the Federal government.  Accordingly, you should consult 
the appropriate authorities. 
 

Thank you for your inquiry.  The Agency's Headquarters will be happy to assist local authorities 
with your issues, if coordination is requested.  If you have any other questions, please contact Mr. Ron 
Josephson or Mr. Anthony Carrell of my staff at (202) 260-4770. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Michael H. Shapiro 
Director 

Office of Solid Waste 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FaxBack #  11839 



 


