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SUBJECT:  Request for Guidance on RCRA Regulation of Impoundments  
          in Various Relationships to NPDES Permitted Discharges 
 
FROM:     Marcia Williams, Director  
          Office of Solid Waste 
 
TO:       James Scarbrough, Chief 
          Residuals Management Branch, Region IV 
 
This memorandum is intended to provide further  
guidance regarding issues which have been raised by Region  
IV on the regulatory status of surface impoundments as they are  
related to NPDES permitted discharge points.  This guidance  
follows up on Bruce Weddle's memo to you of May 2, 1986. 
 
The scenarios you present are complex, and require the  
application of multiple regulatory definitions and standards  
from both RCRA and the Clean Water Act (CWA).  The Office of  
General Counsel some time ago developed an analysis of  
the applicable principles, definitions, and legal interpreta- 
tions which are relevant to the issues you have raised.  This  
analysis is attached for background purposes.  The following  
discussion responds more directly to the scenarios you pre- 
sented as we understand them.  
 
In your memorandum of March 20, 1986, you state ("item 
one") that you plan to regulate water bodies into which  
wastes are discharged as RCRA TSDFs if they are wholly within  
the property boundary and are upgradient of a NPDES permitted  
discharge point.  Diagram 1 illustrates our understanding of the  
situation.  In this scenario we assume the NPDES discharge 
point to be at location A in the diagram.  We further assume  
that the unit in question is a "surface impoundment" in which  
hazardous wastes were managed, and that the unit was not created  
by impounding water from a "water of the U.S."  In this case,  
the unit would be subject to all applicable RCRA Subtitle C 
regulations.  
 
However, if the impoundment was actually created by  
impounding the larger body of water (see Diagram 2), the  
regulatory status of the impoundment is less straightforward. 
Whether such an impoundment is subject to RCRA depends largely  
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on whether it is determined to be a "water of the U.S."  As 
explained in the attached background paper, the determination  
of whether such an impoundment is or is not a water of the U.S.  
is essentially a case by case decision which is made by the  
Regional Water Division.  If the impoundment is found to be  
a water of the U.S., it is not subject to regulation under  
RCRA.  If the impoundment is not a water of the U.S., it 
would be subject to regulation under RCRA Subtitle C.  
 
In Item Two of your memorandum, you describe several  
scenarios in which the "pond" in question (which we interpret  
to be an impoundment) is located downgradient of one or more  
NPDES permitted discharge points.  Under the CWA, a discharge  
is defined as "any addition of a pollutant or combination of  
pollutants to the waters of the U.S." (see 40 CFR �122.2). 
Therefore, any pond located downgradient of a NPDES permitted  
discharge point is, by definition, a water of the U.S.  
The exact location of the point of discharge is obviously a 
key factor in any determination of the regulatory status of such  
surface impoundments.  
 
Your memorandum also suggested that the exclusion from  
RCRA for discharges subject to NPDES permits applies only  
to the discharge point closest to the facility boundary.  This  
is not the case.  Nor is it true, as implied in the memo, that  
an owner/operator would be able to direct a change in a  
NPDES permit to position a discharge point upgradient of a TSDF  
and thereby avoid regulation of the TSDF under RCRA.  Permit 
conditions are established by the relevant EPA program office.  
Where complexities regarding program jurisdiction arise,  
EPA will resolve the issues internally.  A judgement by an  
owner/operator regarding which programmatic jurisdiction  
offers more favorable regulatory status for the facility should  
not influence which regulations and/or standards, in fact, apply.  
 
The case by case decisions which are necessary to determine  
the status of impoundments closely related to waters of the U.S.  
must be made in close cooperation with the Water Division and  
the Office of the Regional Counsel.  The Office of General Counsel's  
discussion provides a useful overview of the issues involved.  
 
If you have any questions concerning this memorandum,  
please call Michele Anders, FTS 382-4534.  
 
Attachments 


