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DEFINITION OF MIXED WASTE (DOE FACILITIES) 
 
SUBJECT:  Definition of Mixed Waste (DOE Facilities) 
 
FROM:     John Skinner, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       James H. Scarbrough, Chief 
          Waste Management Division 
          Region IV 
 
This is in response to your memo of April 1, 1985, concerning 
DOE facilities. 
 
The question of which radioactive wastes are subject to RCRA 
control turns on the definition of "byproduct material" as defined 
under the Atomic Energy Act.  Such "byproduct material" is not sub- 
ject to RCRA control.  Radioactive wastes that are not "byproduct," 
i.e., so called "mixed wastes," are subject to RCRA control if the 
waste exhibits a characteristic or contains listed waste.  We have 
been discussing this issue with DOE for several months and have 
developed, at staff level, a reasonable definition of "byproduct 
material."  This definition will be proposed by DOE under Atomic 
Energy Act authority.  Subsequently, we will propose administrative 
regulations setting out procedures for DOE facilities. 
 
In any event, under the RCRA amendments, facility owners 
and operators of land disposal facilities, including DOE, have 
a statutory responsibility to submit a Part B permit application 
and certify that they are in compliance with the Interim status 
Subpart F requirements (see Section 3005(e)(2)).  Since most 
DOE facilities generate and dispose of non-radioactive hazardous 
wastes just like other industries, they are subject to this 
requirement even if the hazardous wastes are combined after 
generation with radioactive wastes which are not subject to RCRA 
control.  However, the requirements of the statute are not limited 
to non-radioactive hazardous wastes, but cover all hazardous 
wastes under RCRA control.  There is no provision that exempts 
land disposal facilities holding "mixed wastes" from the duty to 
comply with Section 3005(e)(2) simply because DOE has not yet 
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finalized its definition of "byproduct." 
 
Until DOE promulgates the definition of "byproduct" I suggest 
that you use the staff level definition as interim guidance.  DOE 
has determined, under that definition, which wastes from each 
generating plant are byproducts and which are "mixed wastes" 
subject to RCRA control.  We have reviewed those lists and find 
them to provide a reasonable split between wastes that are hazardous 
primarily due to radioactivity and those that present primarily a 
chemical hazard.  We suggest that DOE facilities proceed to develop 
their Part B's based on these tests. 
 
To implement this, we have written a letter to DOE management 
advising them of their statutory responsibilities and suggesting 
that they proceed in accordance with the draft definition. 
Many DOE facilities will be interacting with authorized States 
rather than EPA.  Where appropriate, Regions should pass this 
information on to those States. 
 
If there are any questions on this matter, call Andrea Pearl 
(382-2222) or Jon Perry (382-4654). 
 
cc:  RCRA Branch Chiefs, Regions I - III, V - X 
     Office of Federal Activities 
     Regional Federal Facilities Coordinators, 
        Regions I - X 
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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
MAY 10 1985 
 
Mr. William A. Vaughn 
Acting Assistant Secretary for 
   Policy, Safety, and the Environment 
Department of Energy 
Washington, D.C.  20585 
 
Dear Mr. Vaughn: 
 
I am writing to be sure you are aware of certain statutory 
responsibilities the Department of Energy (DOE) has in managing 
certain wastes under the new amendments to the Resource Conserva- 
tion and Recovery Act (RCRA).  Under these amendments (Section 
3005 (e)(2)) owners and operators of hazardous waste land disposal 
facilities, by November 8, 1985, must: 
 
     (a)  submit a RCRA Part B permit application to EPA 
          or an authorized State, 
 
     (b)  certify that they are in compliance with the 
          interim status groundwater monitoring require- 
          ments of Subject F of 40 CFR part 265, and 
 
     (c)  certify compliance with the interim status 
          financial requirements of Subpart H of 40 CFR 
          Part 265 (under §265.140(c) Federal facilities 
          are exempt from these requirements--certification 
          should simply so state). 
 
Failure to do so will automatically result in loss of interim 
status for these facilities and they will therefore be operating 
illegally. 
 
As you are probably aware, our staffs have been meeting for 
some months to discuss acceptable definitions for determining 
which radioactive wastes are subject to RCRA control (so-called 
"mixed wastes") and which are "byproduct" materials and thus exempt 
from RCRA.  Your Office of General Counsel has developed a definition 
that reasonably accomplishes this and your generating plants have 
identified specific waste streams that fall in each category. 
My staff has reviewed these lists and finds that they generally 
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relegate wastes that pose a chemical hazard to RCRA control while 
those that pose a high level radioactivity hazard are generally 
exempt as "byproduct materials".  But is does not appear that in 
the near future remaining questions surrounding the definition 
of "byproduct" will be fully resolved and the definition proposed 
and promulgated under the Atomic Energy Act. 
 
The November 8 deadline is rapidly approaching, and developing 
permit applications and groundwater monitoring systems that meet 
the RCRA requirements are time consuming activities.  Therefore, 
as an interim approach, I recommend that DOE use the lists of wastes 
developed from the staff definition in determining which wastes 
and waste management facilities are subject to RCRA regulatory 
control for the purpose of complying with the November 8 deadline. 
Also, many of your plants generate nonradioactive hazardous 
wastes subject to RCRA control.  These wastes and DOE facilities 
managing them must also comply with the new amendments to the  
statute. 
 
Many States have been authorized to manage the permitting 
operation.  In those States, your application should be sent to 
the appropriate State agency.  Our regional offices (contact list 
enclosed) are prepared to counsel your facilities on this matter. 
Truett DeGeare (382-2210) is the appropriate contact on permitting 
questions in Washington.  Guidance on the mechanics of certifying 
compliance with the monitoring rules will be issued in the near 
future.  Bob Linnett (382-4844)  is the appropriate contact should 
you have questions in the meantime. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Jack W. McGraw 
Acting Assistant Administrator 
 
Enclosure 
 
 


