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MATRIX SPIKE IN TCLP PROCEDURE        
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MAR 19 1991 
 
Ms. Kelly S. Swanson 
Quality Assurance Officer 
Analytical Technologies, Inc. 
11 East Olive Road 
Pensacola, FL  32514 
 
Dear Ms. Swanson: 
 
I would like to clarify the issue of when to add the  
matrix spike in the TCLP procedure.  
 
Because the concentration of the contaminant in the sample 
is completely unknown, a matrix spike, i.e., a predetermined 
quantity of certain analytes is to be added to each sample matrix 
prior to sample extraction/preparation.  This is done to monitor 
the performance of the analytical method as well as the sample 
preparation method and to estimate the extent to which matrix 
bias or interferences reduce the measured value of the 
contaminant.  
 
Section 8.2.3 emphasizes monitoring the analytical procedure  
as opposed to the leaching procedure.  It is to be emphasized 
that the spike monitors the analytical and preparation 
procedures, i.e., analytical method encompasses both the 
preparative and determinative steps. 
 
Thank you for your inquiry about spike recovery. I am  
available to discuss this further, should you wish. My phone 
number is 202-382-7458. 
 
Sincerely yours, 
 
Original Document signed 
 
Charles Plost, Acting Quality 
Assurance Officer 
 
cc 
Alec McBride 
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