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Mr. Joseph R. Storrs 
Recontek, Inc. 
P.O. Box 379 
Newman, Illinois 61942-0379 
 
     I am writing in response to your letter of August 28, 1992 
regarding the calculation of TCLP concentrations from total 
concentrations.  
 
     As we previously discussed, you may use total analysis in lieu 
of TCLP analysis to determine if an analyte could possible be above 
the appropriate regulatory level. This is stated in Section 1.2 of 
Method 1311(TCLP) as you correctly pointed out. Your understanding 
of EPA's policy on this procedure as outlined in paragraph 3 of 
your letter is correct.  
 
     Equation (2) presented in your letter is not valid and is 
inconsistent with paragraph 3 of your letter. Samples are almost 
never completely dissolved in the extraction fluid during TCLP 
analysis. Generally only a small portion goes into solution as this 
is a leaching procedure and not a total dissolution procedure.  
 
     To summarize, in the case of a 100% solid sample where TCLP is 
required, you may perform a total analysis for the regulated 
analyte by an appropriate method, divide the total concentration 
found by twenty (20), and compare the result with the regulatory 
limit for that analyte identified in the appropriate regulation.  
 
     I hope that this information will be of use to your analytical 
program. If you have any questions, please feel free to call me at 
(202) 260-4778.  
 
Sincerely, 
Oliver M. Fordham, Jr. 
Chemist 
Methods Section (OS-331) 


