
RO 13567 

PPC  9528.1992(01) 
 
REGULATORY INTERPRETATION OF LOSS OF INTERIM STATUS PROVISIONS AS 
IT APPLIES TO OB/OD FACILITIES 
           
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
October 15, 1992 
 
Lewis D. Walker  
Deputy Assistant Secretary of the Army  
  (Environment, Safety and Occupational Health)  
OASA (I,L and E)  
Department of Army  
Office of the Assistant Secretary  
Washington, D.C. 20310-0110 
 
Dear Mr. Walker: 
 
     The purpose of this letter is to follow up our June 3Oth 
meeting by providing you, as you requested, with a written 
regulatory interpretation of the loss of interim status provisions 
in the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) that affect 
your open burning/open detonation facilities. 
 
     It is the Agency's interpretation that Section 3005(c)(2)(C) 
of RCRA provides a deadline of November 8, 1988, for treatment and 
storage facilities (other than incinerators) and/or units that were 
in interim status on November 8, 1984 to submit their Part B permit 
applications. We also believe that this section of RCRA provides 
that if any of these interim status facilities, or units, did not 
submit their Part B applications by the 1988 date, they would lose 
interim status on November 8, 1992 unless a permit determination is 
made prior to that date. 
 
     As discussed during the meeting, our interpretation of RCRA 
divides your facilities that were in operation before November 8, 
1984 into two groups: those that submitted applications on time and 
those that did not. For those units submitting applications on 
time, interim status will continue after November 8, 1992. In 
relation to this interpretation on continued operation, we stated 
that we do not believe there will be any legal challenge to deprive 
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the Agency of its discretionary authority to process permits after 
November 8, 1992. 
 
     Facilities that did not submit applications by November 8, 
1988 will lose interim status on November 8, 1992 (unless final 
permit determinations are made by that date). This relates to all 
units that were in existence prior to November 1984, including 
units that properly notified the Agency of their activities and 
units that should have notified but did not. However, note that a 
unit handling temporarily excluded interim status facility after 
that date through a change in interim status, is not subject to the 
1988 application deadline. 
 
     We will continue to discuss with your staff our efforts to 
minimize the impact from the loss of interim status. If you have 
any further questions, please contact Chester Oszman at (202) 
260-4499. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
cc: Tina Kaneen, OGC 
    Jim Michael, OSW 
    Christine Dibble, OSW 
    Ken Gigliello, OWPE 
    Lee Tyner, OGC 
    Chester Oszman, OSW 
    Subpart X Permit Writers' Workgroup 


