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June 9, 1987 
 
____________ Hubbard 
Colonel, General Staff 
Deputy Chief of Staff for Engineering, Housing and Installation Logistics 
Department of the Army 
Headquarters, U.S. Army Material Command 
5001 Eisenhower Avenue 
Alexandria, VA  22333-001 
 
Dear Colonel Hubbard: 
 
This letter is in response to your letter (dated May 4, 
1987), the letter from David Eaton (dated March 3, 1987) and my 
discussion with Major Cabellon on May 12, 1987, regarding the 
applicability of the use/reuse exclusion (40 CFR 261.2(e)(1)) to 
red water (EPA Hazardous Waste No. K047) that is recycled.  As I 
explained to Major Cabellon, the use/reuse exclusion does not 
apply to the red water that is generated at the Radford Army 
Ammunition Plant (RAAP) and sold to the Champion Paper Company 
located in Canton, North Carolina, since it is not directly used; 
rater, as I understand the process, sodium sulfite that is 
contained in the red water is first recovered before it is 
used/reused.  In addition, as it is stated in Mr. Eaton's letter, 
the red water is also used for its calorific properties (i.e., as 
a fuel).  Under the hazardous waste regulations, any spent 
material, sludge, or by-product that is listed and reclaimed 
and/or used as a fuel is considered a solid and hazardous waste. 
See 40 CFR §261.2(c)(2) and (c)(3).  Thus, the example described 
on page 2-152 to 2-153 of the EPA "Guidance Manual on the RCRA 
Regulation of Recycled Hazardous Wastes" appears to be incorrect. 
 
Please feel free to give me a call at (202) 475-8851 if you 
have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew A. Straus 
Branch Chief 
Waste Characterization Branch 
 
 
cc:  Solid Waste Management Branch Chiefs (Regions I-X) 
 


