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DISTILLATION OF RESIDUE CONTAINING PERCHLORETHYLENE AND 
SURFACTANT 
 
Lloyd R. Cress 
Greenebaum, Doll and McDonald 
1400 Vine Center Tower 
P.O. Box 1808 
Lexington, Kentucky 40593 
 
Dear Mr. Cress: 
 
In your recent letter of March 19, 1985, you requested 
confirmation of an earlier opinion that a distillation 
residue containing perchloroethylene and surfactant is not 
a hazardous waste under the Resource Conservation and Recovery 
Act (RCRA) when discarded.  You stated that the unused per- 
chloroethylene and surfactant were inadvertently mixed. 
Subsequent to that, the material was sent off-site for recovery. 
The waste in question is the unreclaimed portion of the 
perchloroethylene-surfactant mixture. 
 
In considering your request, we have concluded that the 
residue from the recover of the contaminated perchloroethylene 
is a hazardous waste.  Your argument that the perchloroethylene 
detergent mixture is not covered under the requirements for 
commercial chemical products listed in 40 CFR 261.33 because 
it contains several active ingredients is not applicable to 
this waste.  (Those "mixtures" not covered under §261.33 are 
commercial chemical product mixtures where the listed chemical 
is not the sole active ingredient.)  In your case, the listed 
commercial chemical product is perchloroethylene which became 
contaminated with surfactant.  At no time was the perchloro- 
ethylene-detergent mixture considered a commercial chemical 
product mixture.  Therefore, the adulterated perchloroethylene 
os considered a listed hazardous waste when discarded.  You 
were correct, however, in stating that the perchloroethylene 
was not as hazardous waste when shipped off-site for recovery. 
Chemicals listed under 40 CFR 261.33 are not considered 
hazardous waste until they are intended to be discarded. 
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I hope this letter adequately addresses the regulatory 
status of waste perchloroethylene from your facility.  Should 
you have questions, please call Jacqueline Sales, of my staff, 
at (202) 382-4770. 
 
Sincerely, 
 
 
John M. Skinner 
Director 
Office of Solid Waste 
 
 


