Mr. Don McDonald, Jr.

The Centerville Company Contractors
Post Office Box 3631

Greenville, Delaware 19807

Dear Mr. McDonald:

Thank you for your electronic message to the Administrator on November 11, 2002
regarding your concerns over the lack of state compliance with the Environmental Protection
Agency’s (EPA’s) guidelines for the procurement of products containing recovered materials.

Specifically, you report that Delaware, Pennsylvania, Maryland, and New Jersey require
the use of straw as vegetative cover, and that this has prohibited you from marketing your
product, hydraulic mulch, for use in highway construction projects. You also ask for a copy of
the federal law requiring the use of straw mulch.

Let me start by saying that there are no EPA laws or regulations that require straw to be
used as vegetative cover in highway construction. In 1992, EPA issued a guide for developing
general permits for storm water discharges from construction activities. That document, entitled,
“EPA Storm Water Management Plans for Construction Activities,” addresses the use of
mulches in the seeding of construction areas, but does not limit mulching to the use of straw. |
have enclosed a copy of a section of that document that discusses this matter.

EPA does promote the use of hydraulic mulch, as it stabilizes the soil, prevents erosion,
protects young seeds from the elements, and creates demand for recovered wood waste and
newspaper. For those reasons, in 1995 EPA designated hydraulic mulch in the Comprehensive
Procurement Guidelines (CPG) for products containing recovered materials under Section 6002
of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA 6002). [For more information, please
see the enclosed EPA factsheet, 2000 Buy-Recycled Series: Landscaping Products, or visit
http://www.epa.gov/cpa/products/mulch.htm#productinfo.]

EPA’s CPG designations trigger a requirement that “procuring agencies” develop
affirmative procurement programs for purchasing designated items containing recovered
materials. The term “procuring agency” includes all federal agencies, any state and local
government agencies that use appropriated federal funds to purchase the designated items, and
contractors to these agencies. The RCRA procurement requirements apply if the procuring
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agency is purchasing $10,000 or more of the designated item or purchased $10,000 worth of the
item or functionally equivalent items in the preceding fiscal year. The RCRA 6002 requirements
pertain to both the Federal Highway Administration’s (FHWA'’s) direct procurements and their
indirect Federal-aid programs (Federal Highway Trust Fund). Therefore, if states are using
FHWA Trust Funds for the procurement of EPA-designated items, they would be procuring
agencies subject to the procurement requirements of RCRA 6002.

There are, however, specific circumstances that might preclude the purchase of products
made with recovered materials. Procuring agencies would not be required to purchase EPA-
designated items if they do not meet the $10,000 threshold for purchasing the items or the items
do not meet the procuring agencies’ reasonable performance standards, are not reasonably
available, or are only available at an unreasonable price. Except for these limitations, RCRA
Section 6002 does not provide for exemptions from the affirmative procurement requirements.
Section 502(c) of Executive Order 13101 further requires that, once EPA designates an item, “....
agencies shall modify their affirmative procurement programs to require that, to the maximum
extent practicable, their purchases of products meet or exceed the EPA guidelines unless written
justification is provided....” Presumably, if a procuring agency has not included an EPA
designated product in their procurement requirements, some justification should be available for
this decision.

The Office of the Federal Environmental Executive oversees agencies’ compliance with
the procurement requirements of both RCRA 6002 and Executive Order 13101. | have
forwarded your message to Ms. Julie Winters of that office. | encourage you to contact her at
(202) 564 -1297 to discuss this matter further.

Thank you for your interest in this matter. | share your concerns that we increase the use
of recycled products, and that procuring agencies follow EPA’s procurement guidelines.

Sincerely yours,

Robert Springer, Director
Office of Solid Waste
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