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July 5, 1985  
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Dioxin-Containing Laboratory Wastes 
 
FROM:     John H. Skinner, Director  
                Office of Solid Waste 
           
TO:       Dennis A. Huebner, Chief  
             State Waste Programs Branch  
             Region I  
 
This memo is in response to your memorandum dated May 28,  
1985, regarding the regulatory status of laboratory wastes which  
contain dioxin.  In particular, you question whether laboratory  
wastes which contain dioxin and which also are radioactive are  
subject to the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
rules or some other set of regulations.  
 
First, you ask whether radioactive laboratory wastes are excluded  
from the definition of solid waste since they are under the Atomic  
Energy Act of 1954  C14 is a naturally-occurring radioisotope.  EPA  
has authority, under RCRA, to regulate a material containing it.  (See  
the February 21, 1984, memorandum from Lee Thomas to Ernesta  
Barnes, which you cited.)  Such a material, therefore, is a solid waste,  
and is a hazardous waste if it meets one of the hazardous waste  
characteristics or is a RCRA-listed waste. 
 
You further question whether the particular laboratory waste  
you describe is a hazardous waste listed in 40 CFR §261.31.  
Laboratory wastes, in general, are not regulated under Subtitle C 
of RCRA.  Laboratory wastes such as chromatographic columns,  
discarded solutions, filter material, etc., are not currently  
listed.  In the case of a laboratory which analyzes a RCRA  
hazardous waste, the unused portion of the waste being analyzed  
as well as any residue or sample from the analysis is a RCRA 
hazardous waste, and is subject to RCRA regulation.  The  
particular laboratory wastes which you describe are, therefore,  
not regulated under RCRA.  The January 14, 1985, dioxin  
regulations did not change this determination.  
 
With respect to the laboratory wastes you described in your  
May 28, 1985 memorandum, one can calculate an average TCDD 
concentration of 2.5 ppb (1.5 mg/25 x 12 x 2 kg).  Material of  
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this degree of contamination should be safely disposed.  These  
wastes are subject to NRC regulations for the disposal of  
radioactive wastes which should ensure that they are disposed in  
a satisfactory manner.  
 
If you have any questions regarding the dioxin listings,  
please call Dr. Judith S. Bellin of my staff.  She can be reached  
at 832-4789.  
 
Attachment  
 
 
cc:  Judy Bellin  
 


