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LAND OWNER SIGNATURE ON PART A 
 
JUN 17 1983 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Land Owner Signature on Part A 
 
FROM:     John Skinner 
          Director 
          Office of Solid Wastes (WH-562) 
 
TO:       Tom Devine 
          Director 
          Air & Waste Management Division 
          Region 4 
 
Pursuant to §270.10 both the owner and operator are required 
to sign a permit application for a hazardous waste management 
facility.  This dual signature requirement is the subject of a 
recent proposal in the Federal Register (July 23, 1983) which 
modifies the requirements for both signatures so that, in certain 
identifiable situations, the owner's signature may be waived by 
the Director.  The preamble to the proposal summarizes the legal 
basis behind the present signature requirements.  These 
regulations were proposed as a result of the NRDC settlement. 
They will have no effect on your questions. 
 
The answers to your specific questions are: 
 
1.   Are incorrect signatures a criminal violation?  Yes, if the 
     signer knowingly signs the permit application either falsely 
     or incorrectly. 
 
2.   To what extent should we try to ascertain who is the property 
     owner (title search)?  You should generally assume the person 
     claiming to be the property owner is the property owner.  A 
     title search is an inappropriate use of resources unless you 
     have good reason to believe the applicant is not the property 
     owner. 
 
3.   What risk and liability does EPA encounter if we issue a 
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     permit to the wrong party based on the part A which is 
     incorrect?  None, however a permit writer who accepts a 
     signature that he knows is false or incorrect and whose 
     conduct is fraudulent under applicable state or Federal law, 
     may be guilty of fraud. 
 
4.   Whose resources should be used to check proper title?  In the 
     rare case where a title search is needed, the permitting 
     authority should conduct the title search. 
 
5.   Should we be concerned at all or just let the Public Notice 
     serve to inform and if no one comes forward assume the 
     Part A signature is correct?  EPA must assume applicants are 
     dealing in good faith, except in those situations where EPA 
     has good reason to believe the applicant is not.  Public 
     notice should serve to inform the public as to who owns and 
     who operates the facility.  If members of the public know of 
     an error, they should so inform EPA. 
 
 
cc:  Hazardous Waste Branch Chiefs Regions I-X 


