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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JUL 11 1990 
 
Richard E. Hill, Director  
Operations, Planning and Development  
USPCI 
515 West Greens Road  
Suite 500 
Houston, Texas 77067 
 
Dear Mr. Hill: 
 
In your May 11, 1990, letter concerning the Toxicity 
Characteristic (TC) you requested clarification on certain issues  
raised in the March 29, 1990, Federal Register notice.  The  
following is a response to those issues and I hope it will assist 
you in resolving some of USPCI's concerns. 
 
Your first question asks whether facilities (exclusive of  
incinerator and land disposal facilities) managing newly 
identified TC hazardous wastes would lose interim status unless  
they have been granted a permit by November 8, 1992.  EPA  
believes that these facilities are not subject to the  
November 8, 1992, loss of interim status deadline.  As you point  
out, this deadline applies only to facilities that had interim 
status on November 8, 1984.  Thus, such facilities managing newly  
identified hazardous waste as a result of the TC will not  
automatically lose interim status on November 8, 1992. 
 
The only facilities that are potentially subject to loss of  
interim status are newly regulated interim status land disposal 
facilities or interim status land disposal facilities with units  
that become newly regulated because of the Toxicity 
Characteristic.  These land disposal facilities must comply with 
the certification and Part B submission deadlines in 40 CFR  
270.73(d) and 270.73(e) or interim status will terminate twelve 
months after the TC effective date.  This documentation must be  
received by the appropriate EPA Regional Office no later than  
September 29, 1991.  In addition, under 40 CFR 270.42(g)(1)(v), 
newly regulated land disposal units at permitted facilities will  
lose authority to operate if the facility fails to comply with  
the appropriate certification requirements. 
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Second, you inquire about whether Federal or State interim 
status standards apply to newly regulated facilities.  A facility 
which has gained interim status for the new TC waste is subject 
to the Federal requirements under 40 CFR Part 265 until such time  
as the State is authorized for the TC.  (See table V-2 at 55 FR 
11848, March 29, 1990.)  If the facility wants to modify its  
operations during interim status, then it must follow the  
procedures in 40 CFR 270.72, and submit all Part A revisions to 
EPA.  If prior approval is required for a particular change, then  
EPA would be the approving agency. 
 
In authorized States, EPA directly implements only those  
aspects of the Federal RCRA program that, by statute or 
regulation, take effect in all States.  Such Federally- 
implemented provisions are generally limited to HSWA requirements 
and prohibitions such as land disposal restrictions, minimum 
technology requirements, and HSWA waste identifications.  For 
example, an interim status facility regulated by EPA because of  
the TC rule could apply to EPA for: 1) additional TC waste codes 
not on the original Part A; 2) other HSWA waste codes that the  
State is not authorized for; 3) capacity increases or process 
changes for TC or other HSWA wastes; or 4) other HSWA_related 
facility change (e.g., new process needed to provide BDAT 
treatment). 
 
Of course the addition of a new, non-HSWA waste code would  
be subject to regulation by the authorized State and not by EPA. 
Note that if the State has not yet adopted the TC rule and a  
facility with Federal interim status due only to TC wastes wants  
to make changes to add non-HSWA wastes regulated under the  
authorized State program, this may be viewed as a "new" hazardous  
waste operation since the facility would not have interim status  
under State law.  In this case, the State might require a RCRA  
permit prior to receipt of the waste. 
 
Finally, if a facility commences treatment, storage, or  
disposal activity after June 27, 1990, but before September 25, 
1990, that facility is not prohibited from qualifying for interim 
status because it did not or could not notify prior to 
June 27, 1990.  In such a case, a Section 3010 notification is  
not required for obtaining interim status, see 40 CFR  
270.70(a)(1) and the preamble discussion provided at 45 FR 76631, 
November 19, 1980.  However, the facility would be required to 
submit a Part A permit application in accordance with the  
deadline specified in 40 CFR 270.10(e). 
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If you have any questions or would like to discuss these 
issues further, please contact Steve Cochran at (202) 475-8551, 
or Frank McAlister at (202) 382-2223 of my staff. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director  
Office of Solid Waste  


