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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
DEC 3 1985 
 
REQUIREMENTS FOR CHANGING STATUS OF A TANK FROM TSD TO 
GENERATOR ACCUMULATION 
 
Mr. Francis Torres-Fernandez 
Cepeda, Sanchez-Betances & Sifre 
Attorneys at Law 
Suite 700 
Banco Central Building 
Hato Rey, Puerto Rico  00917-1866 
 
Dear Mr. Torres-Fernandez: 
 
I am responding to your letter of November 2, 1985, in which 
you raised the following two issues: 
 
1.   Can a generator of hazardous wastes that operates a TSD 
     facility isolate from its waste stream a particular hazardous 
     waste and accumulate it on-site in a tank for a period not 
     exceeding 90 days and thus benefit from the provisions under 
     40 CFR 262.34, although in the past it handled that waste in 
     the same TSD unit it operates? 
 
2.   Can an operator who owns a tank or a container having interim 
     status use that same tank solely to accumulate hazardous waste 
     under 40 CFR 262.34 without having to comply with the RCRA 
     provisions other than those specified therein? 
 
In both situations, the answer is "yes".  In the first 
situation we assume the tank used to accumulate the "isolated" 
waste stream was previously used for accumulating hazardous 
waste for more than 90 days, but it will no longer be used for 
that purpose.  The applicant should check with the Regional Office 
(or authorized State) to determine the closure requirements for 
their facility. 
 
Where facilities previously filed a RCRA permit application 
that included the units that are now to be used for less than 
90-day accumulation, the applicant should notify the Regional Office 
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(or authorized State) about the change in operation so the Agency 
will not include this activity in the permit.  Also, the applicant 
should make it clear to on-site personnel, via a notice or sign, 
that these units can not be used for accumulating hazardous waste 
for than 90 days and they must be operated in compliance with 
the provisions of 40 CFR 262.34. 
 
Please contact me if you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
 
Peter Guerrero 
Chief, Permits Branch 
Permits and State Programs Division 
 
cc:  Barry Tornick, Region II, w/incoming 


