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The purpose of this memorandum is to provide guidance to 
permit writers for incorporating the §3005(h) waste minimiza- 
tion certification requirement of the Hazardous and Solid 
Waste Amendments of 1984 (HSWA or the Amendments) into RCRA 
permits.  It is also intended to clarify joint permitting 
of this requirement.  Waste minimization has a unique effect 
on the joint permitting process which was described in RCRA 
Statutory Interpretation (RSI) #5 dated July 1, 1985, because 
it does not mandate any technical efforts or substantive 
judgements. 
 
Permit Certification 
 
RCRA §3005(h), as amended by HSWA §224, requires that all 
RCRA permits for on-site treatment, storage or disposal issued 
after September 1, 1985, include a condition requiring the 
permittee to certify in the facility operating record that: 
 
   The generator of the hazardous waste has a program in  
   place to reduce the volume or quantity and toxicity of 
   such waste to the degree determined by the generator 
   to be economically practicable, and 
 
   The proposed method of treatment, storage or disposal 
   is that practicable method currently available to the 
   generator which minimizes the present and future 
   threat to human health and the environment. 
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The legislative history of these provisions clearly 
indicates that HSWA waste minimization requirements are 
not meant to impose a significant new burden to gene- 
rators, nor are they meant to form the basis for specific 
waste minimization standards or regulations at this 
time.  Rather, Congress intended that the substantive 
judgments as to what is "economically practicable" and what is 
the most "practicable method currently available" are to be 
made by the generator in light of his or her own particular 
circumstances. 
 
In addition, RCRA §8002 requires that the Administrator 
submit a Report to Congress by October 1, 1986, on the feasi- 
bility of establishing standards or taking other actions to 
ensure that hazardous waste generators are taking steps to 
minimize the waste they produce. 
 
The new waste minimization permit certification 
requirements are intended to be an interim measure pending 
delivery of the Report to Congress in October, 1986.  The 
conclusions reached in the Report will in large part 
determine whether specific, substantive waste minimization 
standards or regulations are necessary or feasible. 
 
Permit Writers' Guidance 
 
The Final codification Rule published in the Federal 
Register on July 15, 1985, added a new provision to §264.73(b) 
requiring the permittee to record at least annually a waste 
minimization certification statement in the written operating 
record kept at the facility.  Pursuant to this requirement, 
permit writers should incorporate into any on-site treatment, 
storage or disposal permit issued after September 1, 1985, a 
condition requiring that a waste minimization certification 
statement be included in the facility operating record. 
 
We recommend incorporating this condition into the permit 
by adding to Module II(L)(1) (General Facility Conditions, 
Recordkeeping and Reporting, Operating Record) the language 
"and (9 [on-site only])".  The revised model permit condition 
will read as follows: 
 
MODULE II--GENERAL FACILITY CONDITIONS 
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L. Recordkeeping and Reporting 
 
   1. Operating Record.  The Permittee shall maintain a written 
      operating record at the facility in accordance with 
      40 CFR 264.73(a), (b)(1), (2), (3), (4), (5), (6), (7 [off- 
      site only]), (8), and (9  [on-site only]). 
 
Joint Permitting 
 
The joint permitting guidance (RSI #5) states that where 
facilities are affected by HSWA, joint Federal-State permits 
will be issued for those provisions for which the State has 
not yet been authorized.  This implies that there are some 
facilities that will not be affected by HSWA at all.  However, 
the waste minimization certification is required for all on- 
site facilities even where no other provisions of the Amendments 
apply.  This leads to the question of how the waste minimization 
requirement will be addressed in permits. 
 
The guidance states that in those cases where permits 
are not issued simultaneously (see RSI #5 for those exceptions), 
EPA must issue a public notice when it determines the appli- 
cability of HSWA.  The State-issued permit will become a full 
RCRA permit only after EPA issues a permit addressing the 
waste minimization requirement and any other applicable HSWA 
requirements. 
 
In all other permitting situations, EPA and the State 
will issue permits simultaneously.  However, when it is 
clearly determined that §3005(h) is the only applicable HSWA 
requirement, and the State has the authority to impose permit 
conditions requiring this certification, EPA does not intend 
to issue a separate Federal permit (or offer separate public 
notice). 
 
The procedure for implementing this approach is for EPA 
to write a generic letter to the State on how to proceed 
whenever this situation occurs.  Specifically, the letter 
must explain that the State has authority to address §3005(h) 
and that the State will sue its authority to include this 
requirement.  This letter will apply to waste minimization only; 
where other HSWA requirements are applicable to a particular 
facility a joint Federal-State  permit must still be issued. 
Finally, the letter must explain that EPA always has the 
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authority to insert additional permit conditions as necessary 
to protect human health and the environment.  Where information 
becomes available to EPA which demonstrates the need for such 
additional permit conditions, EPA will exercise that authority. 
 
The State should place a copy of EPA's generic letter in the 
public docket of each facility permit for which this approach is 
used.  In this way, the public will have access to information 
about EPA;'s decision.  Following those procedures will allow for 
States to issue RCRA permits by incorporating the waste 
minimization requirements without the need for a separate Federal 
permit. 
 
If you have questions or require further information 
regarding waste minimization, please contact Dave Fagan of 
the Permits branch at FTS 282-4497. 
 
cc:  Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-X 
     Hazardous Waste Permits Section Chiefs, Regions I-X 
 
 


