
  RO 11177 

9444.1986(17) 
 
SEP 4 1986 
 
Mr. John L. Cherill 
Environmental Control 
Corning Glass Works 
Corning, New York  14831 
 
Dear Mr. Cherill: 
 
This is in response to your letter of May 15, 1986, 
regarding the regulatory status of the reject substrates 
containing vanadium pentoxide (as described in your May 15th 
letter) under the existing Federal hazardous waste regulations. 
First, I would like to apologize for taking so long in 
responding to your request; I hope this delay has not caused  
you any problems.  With regard to your specific request, the 
vanadium pentoxide substrate is not a listed hazardous waste; 
therefore, this material (when abandoned) would only be 
subject to the hazardous waste regulations if it exhibits one 
or more of the hazardous waste characteristics (i.e., 
ignitability, corrosivity, reactivity, or extraction procedure 
(EP) toxicity).  In response to your specific questions: 
 
1.   Would our reject substrates (prior to crushing) be a 
     hazardous waste, P010, because the vanadium pentoxide 
     component would be considered a "sole active 
     ingredient"? 
 
     No.  The reject substrates are not considered the 
     listed hazardous waste P010.  P010, listed in 40 CFR 
     261.33(e), covers unused vanadium pentoxide (either 
     pure grade, technical grade, or in formulations  
     where it is the sole active ingredient) which 
     is discarded.  Since the reject substrates are not 
     considered the commercial chemical product vanadium 
     pentoxide, this material is not considered hazardous 
     waste P010. 
 
2.   Would crushing the reject substrates (as we normally 
     do) make them a "process waste" which, since such  
     process waste is not a listed waste under 261.31 or 
     261.32 and would not exhibit any of the characteristics 
     of a hazardous waste given at 261.20, 261.21, 261.22, 
     261.23 and 261.24, is not a hazardous waste; or, 
     would such crushing merely be considered a "treatment" 
     of a hazardous waste subject to a RCRA Part B Permit 
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     Crushing of the reject substrates would not be 
     considered a process waste since this activity is 
     not part of the manufacturing operation (i.e., 
     operation to manufacture the vanadium pentoxide 
     substrate).  Rather, the crushing operation is a 
     treatment process to reduce the waste volume of the 
     off-spec substrates.  However, since the reject 
     substrates are not hazardous wastes (i.e., are not 
     specifically listed nor exhibit any of the hazardous 
     waste characteristics (as you indicate), the crushing 
     operation is not subject to the hazardous waste rules. 
 
3.   Would the ultimate end user of this new product, 
     e.g., a power plant, have to dispose of the spent 
     product as a hazardous waste solely because it  
     contained vanadium pentoxide?  (Obviously, if the 
     product as a result of its use captured arsenic or 
     lead, for example, from the exhaust stream and it 
     then exhibits the characteristic of EP Toxicity it 
     would have to be disposed of as a characteristic 
     hazardous waste.) 
 
     No.  As already indicated, the vanadium pentoxide 
     substrate is not a listed hazardous waste.  Therefore, 
     this material is not subject to the hazardous waste 
     rules, unless this material exhibits one or more of 
     the hazardous waste characteristics. 
 
Please feel free to give me a call if you have any 
further questions; my telephone number is (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew A. Straus 
Chief 
Waste Characterization Branch 
 


