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NOTIFICATION OF MARKETING OR BURNING  
HAZARDOUS WASTE FUEL 
 
9 FEB 86  
 
Mr. L. Larson, Esq. 
Attorney  
LTV Steel Company  
LTV Steel Building  
25 West Prospect Avenue  
Cleveland, Ohio  44115  
 
Dear Mr. Lawson:  
 
This is in response to your January 9, 1986, letter  
requesting answers to several questions pertaining to provisions  
of our November 29, 1985, final rule concerning the burning of  
hazardous waste fuels.  
 
As I indicated in our January 15 phone conversation, our  
response to your questions is as follows: 
 
Questions 1 and 2 (paraphrased).  Can LTV Steel notify EPA  
of its burning activities without requesting, or being deemed to  
have requested, interim status for subsequent use or storage of  
Cadence Product 312?  If yes, would storage of Product 312 after  
January 29 subject LTV Steel to any substantive obligations under  
the RCRa hazardous waste storage facility standards, including  
recordkeeping, reporting, or closure requirements? 
 
Response.  The notification regarding waste-as-fuel activities  
required of persons who are marketing or burning hazardous waste  
fuel (like Product 312) on January 29, 1986, in no way implies  
that a person is requesting, or intends to request, interim status  
for subsequent storage of the fuel.  The hazardous waste fuel  
storage standards become effective on May 29, 1986, for newly  
regulated facilities such as those storing waste-derived fuels  
like Product 312.  Existing burners who store such hazardous waste- 
derived fuels after May 29 must comply with the interim status  
storage standards.  (New facilities must obtain a storage facility  
permit prior to initiating storage after May 29.)  If LTV Steel 
terminates Product 312 storage activities prior to May 29, LTV  
Steel would not be subject to any RCRA standards for such storage.  
 
Question 3 (paraphrased).  Can LTV Steel store Product 312  
after March 31, 1986, without requesting, or being deemed to have  
requested, interim status, and without incurring any obligations  
under the RCRA storage facility standards.  This question is  
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asked in light of the fact that the RCRA transportation require- 
ments become effective for newly regulated hazardous waste-derived  
fuels like Product 312 on March 31, and the RCRA manifest system  
requirements specify that shipments must be sent to designated  
facilities that are permitted to handle the waste (i.e., in  
interim status or have a RCRA permit).  
 
Response.  You are correct in noting that for the two month  
period between March 31 and May 29, some hazardous waste fuels,  
like Product 312 in your situation, will be transported under the  
manifest system to facilities that are not permitted to store the  
hazardous waste fuel.  In our efforts to implement the manifest  
system as soon as EPA identification numbers could be assigned  
subsequent to notification, we inadvertently omitted regulatory  
language in the November 29 rule that would, during the two month  
period, explicitly:  (1) allow hazardous waste fuels to be shipped  
to facilities that have notified EPA regarding their waste-as-fuel  
activities but that are not yet subject to the interim status or  
permit standards; and (2) require such receiving facilities to  
sign and keep copies of the manifest.  
 
EPA has set a precedent for allowing hazardous waste subject  
to the manifest requirements to be sent to designated facilities  
that are not subject to interim status or permit standards.  See 
50 FR 652 (January 4, 1985) and §260.10 (amended definition of  
"designated facility") regarding transport of recycled materials  
to recycling facilities that introduce the waste directly into  
the recycling process without prior storage, and that are other- 
wise not subject to RCRA treatment, storage, or disposal facility  
interim status or permit standards.  Similarily, EPA intends that,  
during the two month period in question, owners and operators of  
facilities not yet subject to the hazardous waste fuel storage  
standards, like LTV's Product 312 storage facilities, notify EPA 
regarding their waste-as-fuel activities and sign and retain  
copies of manifests.  If LTV Steel continues storing Product 312  
after March 31 but ceases prior to May 29, LTV Steel is not  
subject to RCRA storage standards with respect to such storage.  
 
I hope that this addresses your concerns.  
 
Sincerely,  
 
 
Robert Holloway  
Environmental Engineer  
 
cc:  Ted Reese 
     J. Winston Porter 
     Marcia Williams  
     Richard Stoll, Esq. 
     Steven Silverman, Esq. 


