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DUST SUPRESSION AS ROAD TREATMENT 
 
SUBJECT:  Prohibition on Use of Hazardous Waste for Dust 
          Suppression or Road Treatment (Your memo dated 6-25-85) 
 
FROM:     John H. Skinner, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Charles E. Findley, Director 
          Hazardous Waste Division (M/S 529) 
          Region X 
 
Based on the legislative history to Section 3004(1), and 
on the structure of the statute and EPA's current regulatory 
policy, we believe that the ban in Section 3004(1) applies only 
to materials that are themselves hazardous wastes.  The provision 
will be codified in Part 266, a subpart reserved for hazardous 
waste uses constituting disposal. 
 
The language of Section 3004(1) does not specify whether 
the mixture of used oil and hazardous waste must, itself, be a 
hazardous waste in order for the ban to apply.  However, the 
conference report to the Hazardous and Solid Waste Amendments 
of 1984 explains that Congress intended for the ban to apply to 
the use of "dioxin contaminated wastes or any other hazardous 
waste as a dust suppressant" (H.R. Rep No. 1133, 98th Cong., 
2d Sess.  SS (1984)).  [Emphasis added.] 
 
In addition, Congress placed the prohibition on dust 
suppression in Section 3004 of RCRA, where regulatory juris- 
diction is generally limited to hazardous wastes identified or 
listed under Section 3001.  Congress, if so inclined, could 
have extremely extended the prohibition to used oils or other 
materials that are not hazardous wastes.  For example, the 
prohibition could have been placed in Section 3014(a) of RCRA, 
which applies to all used oils that are recycled, whether or 
not the used oils are hazardous waste. 
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In Section 3001 of RCRA, Congress gave EPA the authority to 
define in regulations the hazardous wastes subject to regulation 
under Subtitle C.  Section 261.3(a)(2)(iii) provides that if a 
mixture of a solid waste and a characteristic waste no longer 
exhibits any of the characteristics, it is not a hazardous waste 
and is no longer subject to Section 3004.  This is not an exemp- 
tion but rather is part of EPA's definition of hazardous waste. 
Absent a clear indication in the statutory language or legislative 
history that Congress intended to override EPA's current regulatory 
policy relating to the definition of hazardous wastes, we believe 
that the policy should apply in this case. 
 
Based on the above rationale, our position remains as stated 
in the June 6 memorandum. 
 
 
cc:  Waste Management Division Directors, Region I - IX 
     Mark Greenwood, OGC 
 
 


