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9493.1991(01) 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JAN 8 1991 
 
Frank Dixon 
President 
Thermal Waste Management 
237 Royal Street 
New Orleans, Louisiana  70130 
 
Dear Mr. Dixon: 
 
This letter responds to your August 9, 1990, letter to 
Mr. Bob Holloway, as well as to phone conversations between 
Mr. George Lane of Thermal Waste Management (TWM) and Mr. Mitch  
Kidwell, of my staff.  Your principal intent in writing to EPA is  
to seek confirmation of your assessment that the fuels TWM  
produces are exempt from hazardous waste labeling requirements.  
You also ask for clarification of the regulatory provisions that  
govern the production of fuels from oily hazardous petroleum  
refinery wastes (i.e., 40 CFR 261.6(a)(3)) and the impact of  
various court opinions on these regulations. 
 
As I understand your letter, TWM has a process that produces  
marketable liquid and solid fossil fuel products from oily  
hazardous petroleum refinery wastes.  The liquid portion is  
reinserted into the petroleum refining process and the solid  
portion is marketed as a fuel.  You assert that the TWM process  
is unique because it leaves no residues that would require  
subsequent treatment or disposal (aside from the wastewater,  
which is further managed in the refinery's wastewater treatment  
system) and use this as a basis for drawing a "significant  
difference" between the TWM process and typical oil reclamation  
processes that recover a liquid component, yet leave a solid  
residue requiring disposal. 
 
Regulatory determinations such as the one you seek (i.e.,  
specific to your process or products) are made by the appropriate  
State regulatory agency or EPA Regional Offices.  I am able to  
respond to your questions regarding which Federal regulations may  
be applicable, clarifying the intent and meaning of various terms  
used in the regulations, and provide some of the pertinent  
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factors to consider in determining the regulatory status of the  
TWM process and the fuels produced; however, the determination  
must be made on a case-specific basis by the regulating agency. 
 
Under the Federal regulations, there is no regulatory basis  
to draw a distinction between secondary materials processed by an  
oil recovery process that does not generate a residue and  
secondary materials processed by an oil recovery process that 
does generate a residue.  The emphasis you apply to the phrase  
"no element of discard" as it describes the TWM process suggests  
a misunderstanding of the Agency's use of the phrase in its  
January 8, 1988 proposal (see 53 FR 525) on the definition of  
solid waste.  (This definition is used to determine whether a  
secondary material is subject to hazardous waste regulations  
promulgated under the Resource Conservation and Recovery Act  
(RCRA).) 
 
In the January 8, 1988 preamble discussion, the phrase "no  
element of discard" is used to indicate that where there is an  
element of discard evidenced in the management of a hazardous  
petroleum secondary material (e.g., placement in a surface  
impoundment) prior to reinsertion into the petroleum refining  
process, the very element of discard indicates that the secondary  
material is a solid waste subject to RCRA regulation. 
Conversely, if a secondary material is managed prior to  
reinsertion into the petroleum refinery process that generated it  
such that there is no element of discard (e.g., by managing the  
materials solely in tanks), the secondary material is considered  
to be part of an ongoing continuous production process, and thus,  
outside the scope of RCRA regulation. Whether or not the  
processing of the secondary material (in this example, by  
reinsertion into the petroleum refining process) results in a  
residue that must be disposed of is irrelevant to determining  
whether the secondary material, prior to reinsertion, is a solid  
waste subject to regulation. 
 
The January 8, 1988 preamble discussion, as well as the  
exclusion proposed for oil-bearing hazardous secondary materials  
that are reinserted into the petroleum refinery process (proposed  
40 CFR 261.4(a)(10)), is neither relevant nor applicable to such  
materials that are inserted into an oil recovery process other  
than the petroleum refinery process that generated the secondary  
material (regardless of whether the recovery process generates a  
residue).  Rather, fuel that is produced (and oil that is  
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reclaimed and used as a fuel) from hazardous wastes resulting  
from normal petroleum refining, production, and transportation by  
processes other than normal petroleum refining operations are  
eligible for an exemption from hazardous waste regulation under  
40 CFR 261.6(a)(3)(viii). 
 
Your first four questions indicate a concern regarding  
whether the ownership of the unit, the operator of the unit, the 
characterization of the unit's operation as intermittent (i.e.,  
batch) rather than continuous, or the unit's characterization as  
mobile rather than stationary has an impact on whether the  
products produced are exempt from regulation.  In general, under  
Federal regulations such aspects of a process have little impact  
on the regulatory status of the products produced or the residues  
generated. 
 
The applicable regulatory provisions (40 CFR 261.6(a)(3))  
explicitly state the conditions which must be met for fuels  
produced from hazardous secondary materials from petroleum  
refining to be exempt from regulation. (For example, in  
261.6(a)(3)(V), "refining of oil-bearing hazardous wastes along  
with normal process streams"; and in 261.6(a)(3)(viii)(A),  
"reintroduced into a process that does not use distillation or  
does not produce products from crude oil so long as the resulting 
fuel meets the used oil specifications under � 266.40(e).") 
 
In another question, you refer to the proposed 40 CFR  
261.4(a)(10) (53 FR 529, January S. 1988) which excludes: 
 
     "Oil-bearing hazardous secondary materials from petroleum  
     refining that are generated onsite and reinserted into the  
     petroleum refining process along with normal process  
     streams, provided that the materials are not stored in a  
     manner involving placement on the land, or accumulated  
     speculatively, before being so recycled.  (Fuels produced  
     from such recycling activities are not solid wastes.)" 
 
You ask for EPA's concurrence that TWM fuels are not solid  
wastes, since the feed materials meet all of the above  
requirements. Such an evaluation would need to be made on a  
case-specific basis by the regulating agency. 
 
It should be clear from the January 8, 1988 proposal  
preamble discussion regarding RCRA jurisdiction that the  
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exclusion applies only to those secondary materials that are  
reinserted into the petroleum refining process (rather than being  
"inserted" into an onsite "recovery" process), thereby being part  
of an ongoing, continuous production process.  (This language is  
taken from the statutory provision in section 3004(r).)   
Materials that are processed by processes other than "the  
petroleum refining process" would not be excluded under this  
proposed provision (although, as stated above? there is an  
existing rule that exempts fuels produced by such other  
processes, provided the fuels meet the used oil specifications).  
Please keep in mind that the Agency has not finalized the 1988  
proposal, nor has any State, to our knowledge, adopted such a  
provision in a final regulation. Conditions for meeting the  
exclusion could change at promulgation. 
 
A number of your questions refer to the January 8, 1988  
preamble discussion and make an assumption that the TWM process  
is a "petroleum refining process."  EPA described what it means  
by a petroleum refinery process (i.e., petroleum refining  
facility) in a November 29, 1985 rulemaking that promulgated the  
exemptions for fuels derived from petroleum refinery wastes (see  
50 FR 49169).  (This description was reiterated in the January 8,  
1988 proposal preamble discussion, and is consistent with the  
statutory language in section 3004(r).)  As Footnote No. 11 in the  
November 29, 1985 FEDERAL REGISTER notice states, the Agency  
does not consider used oil-based processes that produce fuel to  
be refining operations "(in spite of the use of distillation) because  
they do not produce fuels from crude oil."  This footnote further  
explains that if such processes use ". . . oilbearing  
petroleum refining hazardous waste as a feed material, the  
resulting fuels would be exempt if they meet the used oil  
specification . . ." (emphasis added).  By requiring that such  
fuels meet the used oil specifications of 266.40(e) to be exempt  
from regulation as a hazardous waste fuel (assuming that the  
fuels are derived from listed hazardous wastes or exhibit a  
hazardous characteristic), the Agency clearly did not intend for  
used oil distillation processes (and, by extension, other oil  
recovery processes) to be considered petroleum refining  
processes, even when oil-bearing petroleum refining hazardous  
wastes are used as a feedstock in the used oil distillation  
process. 
 
The TWM process does not appear to meet the Agency's  
definition of a petroleum refining operation because it: 1) does  
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not use crude oil as a feedstock, 2) recovers a liquid fraction  
that must be rerefined in the petroleum refining process (and  
therefore, is not itself a refined hydrocarbon product), and 
3) exhibits no evidence that the solid fuel produced is a typical  
petroleum refining product rather than a hazardous waste fuel  
(i.e., if there is no removal of contaminants in the processing - 
- as would be the assumption if such fuel meets the used oil  
specifications found at 40 CFR 266.40(e) -- then there is no  
basis on which to conclude that such fuel is a refined petroleum  
product rather than a petroleum refining waste recovery residue  
with recoverable energy (BTU) value, or rather, a hazardous waste  
fuel).  Since it does not appear that the TWM process is a  
petroleum refining operation, many of your questions are moot or  
are otherwise unanswerable because there is insufficient  
information on which to base a response. 
 
In two questions you ask whether the January 8, 1988  
proposal has been finalized and whether the Agency has considered  
recent court opinions regarding the jurisdiction of RCRA in  
responding to your questions regarding the status of the fuels  
produced by the TWM process.  EPA has not yet finalized the  
January 8, 1988 proposal; however, insofar as the proposal and  
relevant court opinions address the,scope of RCRA, particularly  
in relation to secondary materials that are part of an ongoing  
continuous petroleum refining processes, these considerations  
were taken into account in responding to your questions. 
 
In another question, you cite the Standard Industrial  
Classification (SIC) 2911 for petroleum refining and ask whether  
the TwM process is the "redistillation of unfinished petroleum  
derivatives." While the TWM process does appear to be the 
redistillation of an "unfinished petroleum derivative," the main  
focus of the SIC classification seems to be the actual production  
of petroleum products.  Because the SIC description includes the 
phrase "other processes," the emphasis does not appear to be on  
2he type of process involved, but rather on the feed materials  
and the products produced.  The TWM process is best characterized  
as a recovery process that processes hazardous petroleum refining  
wastes to recover a liquid component which is reinserted into the  
petroleum recovery and a solid component which, assuming it meets  
the used oil specifications of 266.40(e), is a hazardous waste  
fuel that is exempt from regulation.  If the solid fuel produced  
by the TWM process does not meet the used oil specifications at  
266.40(e), it is subject to regulation as a hazardous waste fuel. 
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In describing a petroleum refining process, EPA sought to  
distinguish between actual petroleum production processes and  
ancillary recovery processes.  However, exemptions were also  
promulgated to address fuels produced by recovery operations  
where the contaminants were removed from the fuels, thus ensuring  
that the use of the fuels would not pose an increase in risk to  
human health and the environment over the use of normal petroleum  
refining fuel products.  You have provided no data indicating  
whether the solid fuel produced by the Twm process meets the  
266.40(e) used oil specifications; therefore we are unable to  
determine the regulatory status of the solid fuel. 
 
You specifically asked whether the Agency agrees that the  
TWM process is a refining process.  For the purpose of the  
regulatory exemptions found at 40 CFR 261.6(a)(3), the TWM  
process does not appear to be a refining process in the same way  
that a used oil distillation process is not a refining process.  
Rather, the TWM process appears to be a recovery process. 
 
In summary, I reiterate that EPA Headquarters is not the  
appropriate entity to make a determination on the regulatory  
status of the TWM process as it operates at a particular facility  
or on the products it produces.  There is no basis on which to  
conclude that the Twm process is a petroleum refining process,  
and no information was supplied to make a regulatory  
determination on the status of either the liquid or solid  
portions recovered (i.e.; no data on whether the fossil products  
meet the used oil specifications). If the liquid portion is sold  
for direct use as a fuel, the fuel would be exempt from  
regulation as a hazardous waste fuel only if it meets the used  
oil specifications of 40 CFR 266.4-0(e).  If the liquid portion  
(i.e., oil) is reinserted into the petroleum refining process  
along with normal process streams, it would be exempt from  
hazardous waste regulation under 261.6(a)(3)(vi).  If the solid  
portion is marketed as a fuel, or further used to produce a fuel,  
it would likewise not be regulated as a hazardous waste fuel only  
provided that it meets the used oil specifications (assuming that  
it meets other relevant criteria for a hazardous waste fuel).  If  
the recovered portions that are marketed as fuel do not meet the  
used oil specifications, such fuels are hazardous waste fuels  
(assuming that they are derived from listed hazardous petroleum 
wastes or are themselves hazardous-by exhibiting a characteristic  
of a hazardous waste). 
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If you have further generic questions regarding the  
regulatory status of recovery processes or fuel products derived  
from hazardous petroleum wastes, you should contact Mr. Mitch  
Kidwell, of my staff, at (202) 475-8551.  For specific questions  
regarding the application of RCRA regulation to the TWM process  
or TWM fuel products, you should contact the appropriate State  
regulatory agency or EPA Regional Office. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
David Bussard 
Director 
Characterization and Assessment 
   Division 
 
 
bcc: Allyn Davis, Director 
     Waste Management Division, Region VI 
 
     Bob Holloway, Chief 
     Combustion Section 


