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CLARIFICATION: IS A FACILITY THAT HAS A “PRIMARY PURPOSE” OF 
BURNING HAZARDOUS WASTE FOR DESTRUCTION SUBJECT TO 
REGULATION AS AN INCINERATOR     
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C.  20460 
Office of General Counsel 
 
July 21, 1994 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Response to Issues Raised in January 27, 1994 
          Letter from Senators Breaux and Johnston to 
          Administrator 
 
FROM:     Jean C. Nelson 
          General Counsel 
 
TO:  Steven A. Herman 
     Assistant Administrator 
     Office of Enforcement and Compliance Assurance 
 
     This memorandum clarifies some of the issues raised in a 
January 27, 1994 letter from Senators Breaux and Johnston to the 
Administrator.  In that letter, the Senators inquired about the 
government's position that a facility that has a primary purpose of 
burning hazardous waste for destruction is subject to regulation as 
a hazardous waste incinerator.  More specifically, they asked if a 
"primary purpose" test is part of existing law and whether such a 
standard might stifle innovation in the hazardous waste treatment 
industry. 
 
     The reference to "primary purpose" in EPA's initial response 
to the Senators was a shorthand encapsulation of various complex 
regulatory provisions.  The following discussion shows in more 
detail how existing regulations apply to incinerators of hazardous 
waste. 
 
     The first step is to ascertain whether a facility manages a 
hazardous waste.  In order to do this, it is necessary to determine 
whether a facility manages a solid waste (a necessary precondition 
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to being a "hazardous waste").  From 1980 to 1985, federal 
regulations defined "solid waste" to include materials that are 
"burned or incinerated."  40 C.F.R. 261.2(c)(2)(1981) as 
promulgated at 45 Fed. Reg. 33119 (May 19, 1980).  This provision 
was amended in 1985.  The amended rules continue to state that 
solid waste includes materials that are "abandoned by being burned 
or incinerated."  40 C.F.R. 261.2(b)(2) (1991), as promulgated at 
50 Fed. Reg. 664 (Jan. 4, 1985). Solid wastes are regulated as 
hazardous wastes if they exhibit a characteristic of ignitability, 
corrosivity, reactivity, or toxicity, or if they are specifically 
listed in the regulations.  40 C.F.R. Part 26 Subparts C and D (see 
footnote 1).  
 
     The next step is to ascertain whether a facility should be 
subject to regulation as a hazardous waste incinerator.  In 1980 
and 1981, EPA issued incinerator regulations to reduce 
environmental hazards associated with using poor operating 
procedures to burn hazardous wastes.  45 Fed. Reg. at 33250 and 
33216 (establishing standards for facilities with interim status); 
46 Fed. Reg. 7678-83 (January 23, 1981) (establishing standards for 
permitting incinerators).  An "incinerator" was defined as "an 
enclosed device using controlled flame combustion, the primary 
purpose of which is to thermally break down hazardous waste" (see 
footnote 2).  45 Fed. Reg. at 33074. Hazardous waste incinerator 
rules applied to devices burning hazardous waste to incinerate 
them, including  
1) operators of incinerators and 2) boilers and industrial furnaces 
(BIFs) burning hazardous wastes to destroy the wastes.  40 C.F.R. 
264.340(a) as promulgated at 50 Fed. Reg. at 665-66.  Consequently, 
since 1980, persons burning hazardous wastes in order to destroy 
them have been subject to the incinerator regulations because they 
are engaged in incineration of hazardous wastes, and the devices in 
which the wastes are destroyed are subject to regulation as 
hazardous waste incinerators. These rules apply to each hazardous 
waste that is burned, so that a device burning any hazardous waste 
for destruction subjects the device to regulation as an 
incinerator. See e.g., 48 Fed. Reg. at 1158 n. 2 & 4, and 11159-60 
(March 16, 1983) (see footnote 3). 
 
     We also want to address the Senators' concern that EPA is 
using a "primary purpose" standard as an economic test to determine 
whether a device is an incinerator or a BIF.  The tests that 
determine whether a device is an industrial furnace are set out 
clearly in the definition of "industrial furnace."  40 C.F.R. 
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260.10 (1991).  Specifically, to qualify as an industrial furnace 
a unit must 1) be an integral component of a manufacturing process 
(i.e., engaged in making a product), 2) use thermal treatment to 
accomplish recovery of materials or energy, and 3) qualify as one 
of the 12 types of devices that are listed in the definition (see 
footnote 4). EPA has never stated, nor is it the Agency's position, 
that the amount of revenue a facility makes from receiving 
hazardous waste for treatment versus the amount of revenue it makes 
from selling recycled products alone determines the regulatory 
status of the device.  However, we have stated, repeatedly, that 
this is a relevant factor in determining whether a device is being 
used for the purpose of destruction rather than legitimate 
recycling.  See e.q. 53 Fed. Reg. at 522 (Jan. 8, 1988).  We 
continue to believe that it is appropriate to examine revenue 
sources when judging whether a facility is engaged in legitimate or 
sham recycling. 
 
     We also wish to address the Senators' concern that regulation 
necessarily stifles development of new treatment technologies. For 
example, when the Agency proposed and adopted stricter controls for 
treatment of hazardous steel electric arc furnace control dust by 
a recycling treatment technology (zinc recovery), a host of new 
facilities developed competing treatment technologies in what had 
previously been a near monopoly market. See 56 Fed. Reg. at 41166 
& 41170 (discussing new zinc recovery technologies) (August 19, 
1991). These facilities have both offered innovative treatment 
technologies and complied with regulations designed to assure that 
their operations are protective of the environment.  Indeed, it is 
a fundamental premise of the 1984 RCRA amendments that facilities 
should conduct hazardous waste management properly in the first 
instance in order to ensure adequate environmental protection, and 
that "properly conducted recycling and reuse" will help achieve the 
statute's ultimate goals of minimizing waste generation, reducing 
land disposal, and protecting human health and the environment. 
RCRA Section 1002(b)(6), 42 U.S.C. §6901(b)(6); RCRA Sections 
1003(a)(5) and (6), 42 U.S.C. §6902(a)(5) and (6). 
 
    Finally, the Senators ask whether it is the government's 
position that a product meeting the exemption in 40 C.F.R. 266.20 
(1992) must be delisted.  If their question is whether delisting is 
a prerequisite to eligibility for the 40 C.F.R. 266.20 exemption, 
it is not. See 40 C.F.R. 266.20(a) (1992) (indicating that the 
provision applies to hazardous wastes; delisted wastes are not 
hazardous wastes).  We also note, however, that 40 C.F.R. 266.20 
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only applies to legitimate products derived from hazardous wastes, 
not to hazardous waste residues that merely are claimed to be 
products. 
 
    Please contact me or Lisa Friedman (at 260-7697) if you have 
any further questions concerning these issues.  
 
Footnotes: 
 
1    40 .F.R. 261.4(b) excludes some solid wastes from 
     regulation as hazardous wastes. 
 
2    The term "incinerator" has been redefined since 1980 to 
     take into account the design of the unit. See 40 C.F.R. 
     260.10 (1992). 
 
3    EPA further amended the rules in 1991 to provide that the 
     rules controlling air emissions from BIFs that burn 
     hazardous waste apply even to BIFs burning hazardous 
     wastes to destroy them. 40 C.F.R. 266.100(a) (1992) 
     (promulgated February 21, 1991 at 56 Fed. Reg. 7208). 
     Thus, for new BIFs coming on line the primary purpose of 
     the combustion unit no longer determines it regulatory 
     status. Id. BIFs burning primarily to destroy may now be 
     regulated as BIFs as long as they meet the criteria set 
     out in the definitions of boiler and industrial furnace. 
     Id. This provision does not give devices burning 
     hazardous waste for destruction a new opportunity to 
     obtain interim status where such unit should have 
     obtained but did not obtain interim status as an 
     incinerator. 56 Fed. Reg. at 7143.  
 
4    If the unit is an integral component of a manufacturing 
     process and uses thermal treatment to accomplish recovery 
     of materials or energy but does not qualify as one of the 
     12 devices listed in the definition, the facility may 
     petition the EPA to be considered as an industrial 
     furnace. Id. EPA will consider the following factors when 
     reviewing the petition: 
 
    - (i) The design and use of the device primarily to 
      accomplish recovery of material products; 
 
    - (ii) The use of the device to burn or reduce raw 
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      materials to make a material product; 
 
    - (iii) The use of the device to burn or reduce secondary 
      materials as effective substitutes for raw materials, 
      in processes using raw material as principal 
      feedstocks; 
 
    - (iv) The use of the device to burn or reduce secondary 
      materials as ingredients in an industrial process to 
      make a material product; 
 
    - (v) The use of the device in common industrial practice 
      to produce a material product; and 
 
    - (vi) Other factors, as appropriate. 
 
Id. as promulgated at 50 Fed. Reg. 661 and revised at 56 Fed Reg. 
7206 (February 21, 1991).  
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------------------------------------------------------------ 
Attachment 
------------------------------------------------------------ 
 
United States Senate 
Washington, D.C.  20510 
 
January 27, 1994 
 
Honorable Carol M. Browner 
Administrator 
Environmental Protection Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C. 20460 
 
Dear Administrator Browner: 
 
     We are in receipt of a letter from Assistant Administrator 
Steven A. Herman dated August 30 1993 responding to our inquiry 
concerning a constituent company.  Mr. Herman's reply raises issues 
on which we would appreciate clarification, not as it relates to 
the constituent company, but rather generically. 
 
     Mr. Herman discusses "primary purpose" in his letter, 
apparently stating that an operation could not be considered as an 
industrial furnace operating as a recycler if its primary purpose 
is to destroy hazardous wastes. Is this an additional standard to 
current law, or is it contained in current statutes or regulations? 
 
     We are concerned that such a standard could stifle all new and 
innovative technologies for dealing with hazardous wastes. We are 
not aware of any hazardous waste recycling process which does not 
require a significant payment from the generator of the waste to be 
economically feasible.  Therefore, the primary purpose of all of 
these technologies could be said to be the destruction of hazardous 
wastes and recycling might never be available on the scale 
necessary to deal with our hazardous waste problem. 
 
     Mr. Herman also discusses delisting in this letter.  Is it 
your position that a product which meets the exemption of 40 C.F.R. 
266.20 must be delisted? 
 
     We appreciate your response to our previous communication and 
look forward to your reply concerning the issues raised in this 
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letter. 
 
Sincerely, 
 
J. Bennett Johnston 
United States Senator 
 
John Breaux 
United States Senator 


