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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
OCT 18 1985 
 
SOLIDTEK LANDFILL/LINER DESIGN 
 
Mr. W. Ernst Minor 
Vice President 
Government Affairs 
SolidTek Systems, Inc. 
4412 Aicholtz Road 
Cincinnati, Ohio  45245 
 
Dear Ernie: 
 
This is in response to your letter of October 3, 1985,  
as clarified by your telephone conversation with Bob Tonetti 
on October 15, 1985.  Your letter requests our concurrence with 
the 3-foot thick compacted clay bottom liner that is a component 
of SolidTek's patented landfill design.  
 
Consistent with the requirements of the Hazardous and Solid 
Waste Amendments of 1984 (HSWA), our regulations now require, 
under 40 CFR 264.301(c) and 265.301(a), the installation of two 
or more liners and a leachate collection system above and between 
the liners for new landfill units.  The regulations state that  
the bottom liner requirements may be satisfied by a liner designed, 
operated, and constructed to prevent the migration of any consti- 
tuent through such liner during the period such facility (or 
unit) remains in operation, including any post-closure care  
period.  A 3-foot thick layer of compacted clay or other natural 
material with a permeability of no more than 1X10-7 centimeters 
per second has been deemed by HSWA, at least on an interim basis, 
to meet this bottom liner requirement.  Our regulations reflect 
this provision of HSWA.  Since the SolidTek design includes a  
bottom liner identical to that described in §264.301(c), this is 
an acceptable bottom liner design.  
 
However, we do believe that other designs, such as a composite 
bottom liner consisting of a flexible membrane (synthetic) top 
component and a clay bottom component are more protective.  
Until such time as our regulations may be revised, however, a 
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3-foot recompacted clay bottom liner with a permeability of no 
more than 1X10-7 centimeters per second is acceptable.   
 
As a point of further clarification, the tertiary leachate 
collection and removal system below the bottom liner in the 
SolidTek design is allowable by the new double liner system 
requirements in Parts 264 and 265.  
 
If I can be of further assistance, please feel free to  
contact me.  
 
Sincerely,  
 
Original Document signed 
 
John P. Lehman 
Director 
Waste Management and 
   Economics Division 
 
 


