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STILL BOTTOMS FROM LISTED SOLVENT RECLAMATION 
 
FEB 2 1987 
 
Mr. H. David Bowes 
President 
Finish Engineering Co. 
921 Greengarden Road 
Erie, Pennsylvaina 16501-1591 
 
Dear Mr. Bowes: 
 
This is in response to your letter of November 25, 1986, 
regarding the regulatory status of still bottoms generated from 
the reclamation of listed solvents.  As we indicated in our previous 
letter, EPA encourages the recycling of hazardous wastes and we 
are currently evaluating this activity to determine whether 
other changes to the regulations may be appropriate.  In addition, 
we are also re-evaluating the existing listings to better define 
them.  In particular, we expect to re-propose the current listings 
and set concentration levels in the listings which would define 
when the wastes contain levels of the toxic constituents which would cause 
them to be defined as hazardous.  If a waste that meets the listing 
description contains levels of the toxic contaminant below the 
level set when we relist wastes, the waste would no longer be 
considered a listed hazardous waste.  Although this effort is techni- 
cally complex and, therefore, may take several years to complete, 
we believe the "relisting effort" addresses your concern directly. 
 
In the shorter term, if you wish to remove your particular 
still bottoms from regulation, you will need to submit a 
delisting petition pursuant to 40 CFR 260.20 and 260.22.  These 
sections outline the process for submitting a petition to delist 
your wastes and the showing that must be made as part of the peti- 
tion process.  However, you should be aware that if your solvent 
still bottom wastes are classified as EPA Hazardous Waste No. 
F003, and if this waste no longer exhibits any of the hazardous 
waste characteristics after it has been mixed with another solid 
waste, your waste is no longer considered hazardous under Subtitle C 
of the Federal hazardous waste rules (i.e., the still bottoms 
would not need to be delisted under the Federal hazardous waste 
rules).  See 40 CFR 261.3(a)(2)(iii).  
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Please feel free to call Mr. Matthew A. Straus at (202) 475-8551 
if you have any further questions; if you have any specific questions 
regarding delisting, please contact Mr. Myles Morse at (202) 382-4782. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia Williams, Director 
Office of Solid Waste 


