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MINING WASTE EXCLUSION INCLUDING PRIMARY PROCESSING BUT 
NOT SUBSEQUENT STEPS 
          
NOV 3 1986 
 
Mr. Robert D. Schlemmer 
President 
United States Ceramic Tile Company 
10233 Sandyville Road, S.E. 
East Sparta, Ohio  44626 
 
Dear Mr. Schlemmer: 
 
In your letter of October 14, 1986 you asked whether 
the exclusion from hazardous waste regulation under the  
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) embodied in 
40 CFR 261.4(b)(7) applies to your operations.  As you 
noted, this exclusion, also known as the Bevill Amendment, 
covers "solid waste from the extraction, beneficiation, 
and processing of ores and minerals (including coal)  
including phosphate rock and overburden from the mining of 
uranium ore". 
 
Since 1980, EPA has consistently maintained that the 
Bevill exclusion applies only to mining, beneficiation, and 
primary processing of ores or minerals, not to subsequent 
shaping, alloying, or fabrication of materials derived from 
ores and minerals.  See 50 Federal Register 40293 (October 2, 
1985). 
 
The minerals you use in the production of tiles undergo 
varying degrees of primary processing before being shipped 
to your facility.  For example, ball clay is processed by 
shredding, drying, pulverizing, and air separation or 
slurrying.  Pyrophyllite and talc are processed by crushing, 
screening, and air or water classification.  The wastes  
generated by these primary processing stages are covered by 
the exclusion. 
 
Your operation uses materials produced by the primary 
processing of various minerals, including talc, pyrophyllite, 
ball clay, and wollastonite.  As you indicated in your letter, 
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the tile production sequence includes alloying (blending), 
fabrication (pressing), coating and firing stages.  As 
stated earlier these steps are not considered "processing 
or ores and minerals" as the phrase is used in RCRA and the 
Code of Federal Regulations.  Therefore, wastes generated 
by your tile production operation are not within the scope 
of the exclusion. 
 
It also should be noted that the industrial waste water 
exclusion (40 CFR 261(a)(2)) "does not exclude industrial 
waste waters while they are being collected, stored or treated 
before discharge." 
 
If you have any further questions, please contact Dan Derkics 
(202) 382-3608, in the Special Wastes Branch. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 
bcc:  Bill Constantelos, Region V 


