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QUALIFICATIONS NECESSARY TO PERFORM ENVIRONMENTAL 
REMEDIATION TASKS       
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 14, 1994 
 
Mr. Willard R. Kleckner 
Oxford Environmental, Inc. 
25 Riverside Drive 
Pine Brook, New Jersey  07058 
 
Dear Mr. Kleckner: 
 
     Thank you for your letter of August 10, 1994 regarding your 
request for information on the qualifications necessary to perform 
environmental remediation tasks under Environmental Protection 
Agency (EPA) regulations. I understand that you spoke to Wayne 
Roepe of my staff about this issue. 
 
     EPA regulations promulgated under the Resource Conservation 
and Recovery (RCRA) contain a definition of "qualified ground water 
scientist." (See 40 CFR 258.50(f) and 40 CFR 260.10). This 
definition states that a "qualified ground-water scientist" is a 
scientist or engineer who has received a baccalaureate or 
post-graduate degree in the natural sciences or engineering, and 
who has sufficient training- and experience in ground-water 
hydrogeology and related fields. This may be demonstrated by state 
registration, professional certification, or completion of 
accredited university programs that enable an individual to make 
sound professional judgements regarding ground-water monitoring, 
contaminant fate and transport, and corrective-action. 
Unfortunately, this definition only directly addresses one 
scientific discipline, but it is the only one that exists under the 
RCRA program. However, the principles it embodies can be applied to 
related scientific disciplines such as environmental engineering. 
 
     You also raise concerns regarding the present New Jersey 
Professional Engineers Examination, which does not address 
environmental issues. The relevant RCRA definitions do not 
specifically regulate the contents of a professional certification, 
nor do they address other organizations such as the National 
Registry of Environmental Professionals.  However, the definitions 
do state that a person conducting a particular activity must have 
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the appropriate training and experience. Further, under 40 CFR 
271.1(i)(1), States are allowed to adopt or enforce provisions 
which are more stringent or broader in scope than the federal RCRA 
provisions. 
 
     I hope that this information has been helpful.  If you have 
further questions, please call Wayne Roepe of my staff at (703) 
308-8630. 
 
Sincerely yours, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure 


