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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  RCRA Permitting Requirements for a PCB Incinerator 
 
FROM:     Marcia Williams, Director  
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       David Wagoner, Director 
          Waste Management Division 
          Region VII 
 
This is in response to your March 25, 1986, memorandum in 
which you request guidance on several issues regarding the RCRA 
requirements as they apply to a PCB incinerator.  The presence 
of trichlorobenzene or other Appendix VIII constituents in PCB 
liquids does not, in and of itself, make a waste a RCRA hazardous 
waste and therefore does not require a facility to obtain a RCRA 
permit.  Only if a solid waste exhibits one of the characteristics 
of 40 CFR, Part 261, Subpart C or is listed as a hazardous waste 
in 40 CFR, Part 261, Subpart D, is it a RCRA hazardous waste, 
the incineration of which requires a RCRA permit.  Furthermore, 
pursuant to the provisions of 40 CFR, Section 264.340, 264.342, 
264.343 and 270.19(c)(l)(iii), if a hazardous waste is to be 
incinerated, Appendix VIII constituents reasonably expected to 
be found in the hazardous waste must be identified and addressed. 
If there are no RCRA hazardous wastes to be managed, I concur 
with your first proposed action not to require a RCRA permit for 
the storage or incineration of PCB liquids. 
 
As to your second proposed action, I cannot concur with your 
presumption that PCB liquid sludges or soils containing listed 
halogenated solvents in excess of 100 ppm are spent solvents and 
therefore a RCRA hazardous waste.  However, they may be a hazardous 
waste by a different line of reasoning.  Using 100 ppm as a rule 
of thumb method for solving the PCB storage for reuse vs. the 
PCB storage for disposal problem does not follow the regulatory 
scheme for determining the expendability of a solvent.  The 
expendability of a solvent is a function of its quality and use, 
not its concentration.  On February 25, 1986, the Agency amended 
40 CFR, Part 261 and more clearly defined a solvent as a substance 
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"used as a cleaning or degreasing agent, a medium for chemical 
reactions, an extraction agent, a dilutent and similar 
uses . . . ."  Such solvents are considered "spent" and are 
regulated under Subtitle C of RCRA "when they no longer can be 
used because they have become contaminated with physical or 
chemical impurities and are no longer fit for use without being 
regenerated, reclaimed, or otherwise re-processed."  If the 
wastes concerned are listed solvents and considered spent, accord- 
ing to the above cited guidance, then the company would need a 
RCRA permit, as well as a TSCA permit for the incineration of 
these wastes. 
 
We agree with your interpretation of 40 CFR, 270.10(f)(3). 
The facility you refer to was designed to incinerate PCBs pursuant 
to an approval issued by the Administrator under Section 6(e) of 
TSCA.  On July 15, 1985, in order to implement provision of the 
Hazardous and Solid Waste Amendment of 1984, the Agency amended  
40 CFR 270.10(f) to exempt facilities constructed pursuant to 
an approval issued by the Administrator under Section 6(e) of 
TSCA, for the incineration of PCBs, from the requirements to 
have a RCRA permit prior to construction.  Any person owning or 
operating such a facility may file an application for a RCRA 
permit to incinerate hazardous wastes at any time after commenc- 
ing construction or operation.  However, the facility must first 
receive a RCRA permit before managing any RCRA hazardous wastes. 
 
As to the presence of dioxins and furans in the PCB liquids 
incinerated by this facility, the presence of these substances 
would not make this waste a listed RCRA acute hazardous waste 
unless the waste stream  is one of the specific nature of those listed 
pursuant to the provisions of 40 CFR, Part 261.  Since the 
majority of the dioxin and furan wastes listed on January 14, 
1985, are associated with the chemical manufacturing industry, the 
wastes you refer to most likely are not regulated under RCRA. 
 
Your proposed action with respect to a trial burn seems 
prudent and expedient, should it be determined that a RCRA 
permit is required.  However, instead of monitoring for dioxins 
and furans, we suggest that a surrogate parameter be utilized. 
TSCA burn data may be utilized in establishing any RCRA permit 
conditions. 
 
Finally, you should be aware that in order to resolve many 
of the consistencies between the waste management regulations 
of TSCA and RCRA and to eleviate many of the regulatory problems 
associated with mixed PCB-RCRA hazardous wastes, the Administrator 
has decided to list PCB wastes as a RCRA hazardous waste, pursuant 
to the provisions of 40 CFR Part 261.  As I am certain you are 
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aware, a listing action of this magnitude requires the resolution 
of a number of complex issues.  Therefore, the TSCA/RCRA issues 
which you have referred to in your memorandum, as well as many 
others, must be dealt with and resolved over the next several 
months.  With this in mind, I would like to emphasize that the 
Agency has always taken the position that for mixed RCRA-PCB 
hazardous wastes, compliance with both the TSCA and RCRA regu- 
lations is required. 
 
I hope this guidance addresses your concerns and will assist 
you in your dealings with this facility.  Should you wish to 
have someone from your office participate as a member of the PCB 
listing Workgroup, please contact Al Feldt at FTS-382-2791. 
Your experience in this area could greatly benefit this listing 
effort. 
 
 


