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NOTIFICATION BY BURNERS OF USED OIL WHO FIRST CLAIM THAT USED OIL 
MEETS SPECIFICATIONS 
 
20 JAN 87 
 
Mr. Joseph P. Chu, Assistant Director 
Plant Environment 
Environmental Activities Staff 
General Motors Corporation 
General Motors Technical Center 
30400 Mound Road 
Warren, Michigan  48090-9015 
 
Dear Mr. Chu: 
 
This is in response to your letter of December 19, 1986, 
concerning the used oil notification requirements of 
40 CFR Part 266, Subpart E.  You are correct in pointing out 
that the regulations themselves do not require burners of 
specification used oil fuel to notify EPA.  This is, however, 
the result of a drafting oversight.  Question VI.7. on the 
notification form (EPA Form 8700-12) is mean to apply to all 
persons who first claim that their used oil fuel meets the 
specification, including generators who burn their own used 
oil on-site.  See the preamble of the November 29, 1985, 
Federal Register (50 FR 49195), which states: 
 
     The following persons must notify either EPA 
     or an authorized state to identify their 
     waste-as-fuel activities ... (3) marketers 
     (or burners) who first claim used oil fuel 
     meets the specification and so is exempt 
     from subsequent regulation.  [Emphasis added.] 
 
We recognize that the rules themselves should be clarified 
on this point.  In the future, we will be issuing a correction 
notice in the Federal Register to clarify this and certain other 
ambiguities in the rules issued on November 29, 1985. 
 
Finally, the last point you raised was that EPA Form 8700-12 
is not appropriate for used oil because it is not necessarily a 
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hazardous waste.  EPA never limited the notification requirement 
to used oil that is hazardous waste, so the requirement does 
apply.  If you wish, however, you may notify EPA on the enclosed 
form that we have recently developed for used oil handlers.  (It 
makes no mention of "hazardous waste.")  Either the enclosed 
form, EPA Form 8700-12, or a letter with all required informa- 
tion would be equally acceptable ways for you to notify. 
 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure 


