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USE OF ON-SITE PRECIPITATION PROCESS AS AN ACCEPTABLE 
PRETREATMENT STEP ADJUNCT TO MERCURY RETORTING 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
June 3, 1993 
 
Ms. Kelly Ewing 
Supervisor 
Ensco, Field Service Group 
P.O. Box 1957 
El Dorado, Arkansas 71731 
 
Dear Ms. Ewing: 
 
     This letter responds to your letter of May 1, 1993, asking for 
a letter that approves the use of an on-site precipitation process 
of specific mercury compounds as an acceptable pre-treatment step 
adjunct to mercury retorting. 
 
     The wastes you discuss in your letter are considered toxicity 
characteristic for mercury, D009. The land disposal regulations 
require that D009 high mercury subcategory wastes (greater than 260 
mg/kg total mercury) be retorted. Precipitation of mercury into 
mercury salts is not an alternative treatment process to the 
recovery of mercury. It is, however, acceptable to use a 
precipitation process as a pretreatment step to the retorting of 
mercury wastes. Any residue that exceed 26 mg/kg of mercury from 
the treatment of the aqueous phase must also be retorted. This 
pretreatment step cannot be used to avoid the D009 retorting 
treatment standard. 
 
     You also asked us to clarify if your pre-treatment process for 
mercury wastes destined for retorting may require an EPA or state 
permit. EPA does not issue RCRA permits for hazardous wastes 
treatment on a national level. By law, RCRA permits must be 
considered on a site-specific basis and in most cases these permits 
are issued by authorized states. 
 
     A generator may be able to pre-treat their mercury wastes in 
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tank units pursuant to the generator accumulation exemption of 40 
CFR §262.34. (See also March 24, 1986, 51 FR (10168)). This 
provision allows for generators of hazardous wastes to treat or 
store such wastes in tanks for short periods of time (i.e., 90 
days) without obtaining a RCRA permit, provided that all the 
conditions of 40 CFR §262.34 are met, including compliance with 
specific tank or container standards in 40 CFR 265 and compliance 
with all the waste analyzing plan provisions for treating land ban 
wastes in 40 CFR §268.7(a)(4)(i)-(iii). In many cases, 
precipitation operations may be considered tank units under RCRA 
and might be eligible for this exemption. However, you should 
consult with the appropriate state program regarding this exemption 
because individual state requirements may be different from the 
Federal program. 
 
     I hope this letter adequately answers your questions. If you 
have further questions, please contact Jose Labiosa at (703) 
308-8464. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


