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PESTICIDE DISPOSAL BY FARMERS AND CONTAINER MANAGEMENT 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
25 MAR 87 
 
Mr. Randy Bodley 
Transbas Incorporation 
1525 Lockwood Road 
P.O. Box 957 
Billings, Montana  59103 
 
Dear Mr. Bodley: 
 
Thank you for your letter of February 27, 1987, regarding 
the reuse of pesticide containers.  Under the Environmental 
Protection Agency (EPA) regulations issued pursuant to subtitle 
C of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA), a 
generator of a solid waste must determine if he generates a 
hazardous waste, and if so, must comply with the regulations 
at 40 CFR Parts 260-268, 270, and the notification requirements 
of RCRA Section 3010.  The drum rinsate you describe would 
probably be a hazardous waste because it contains 2, 4-D.  (See 
40 CFR _261.24, Table I, "D016.")  EPA has, however, made 
special provisions in its regulations both for farmers 
disposing of waste pesticides on their own property and for 
management of properly emptied (i.e., rinsed) containers. 
 
First, under _261.51, a farmer disposing of waste 
pesticides from his own use at his farm (i.e., 2, 4-D rinsate) 
is not required to comply with the hazardous regulations 
provided he triple rinses each emptied pesticide container 
and disposes of the rinsate on his own farm (in a manner 
consistent with the disposal instructions on the pesticide 
label).  This appears to be the procedure that Transbas is 
proposing for Landmaster, and as long as farmers allow these 
procedures, they would be excluded from further hazardous 
waste regulations. 
 
Second, EPA has provided, in _261.7(a)(1), that when a 
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container that otherwise holds hazardous waste is properly 
emptied, the container is no longer subject to the hazardous 
waste regulations.  For hazardous wasted that are not designated 
-2- 
 
as "acute hazardous wastes," a container is empty of all 
wastes have been removed using practices commonly employed to 
 
remove materials from that type of container (i.e., pouring), 
and no more than one inch of residue remains in the container. 
(See _261.7(b)(1).)*  The procedure Transbas is proposing for 
Landmaster, (i.e., triple rinsing), appears to ensure that 
the containers would in fact be properly emptied, and as 
such, they can be returned to Transbas without complying with 
the hazardous waste manifest or any other hazardous waste 
regulations.  You should note, however, that if Transbas (or 
any other party) subsequently cleans the containers, the  
rinsate may be hazardous waste.   The party cleaning the drums 
must make that determination, and if the rinsate is hazardous, 
must comply with 40 CFR Parts 260-268, 270, and the notification 
requirements of RCRA Section 3010, as applicable. 
 
Sincerely, 
 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
 
       
*  In the case of acute hazardous waste, the container is 
considered empty under more stringent criteria.  See _261.7 
(b)(3). 
_ 


