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POST-CLOSURE PERMIT REQUIREMENT (ARMCO STEEL) 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
NOV 20 1986 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Applicability of Post-Closure Permit Requirements 
 
FROM:     Marcia Williams, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       David Wagoner, Director 
          Waste Management Division, Region VII 
 
In your memorandum of October 30, 1986, you requested clari- 
fication as to the applicability of post-closure permit requirements 
to the Armco Steel facility in Kansas City, Missouri.  Based on our 
understanding of the facts of this particular situation, we offer 
the following guidance. 
 
The basic question posed by Armco is whether or not their 
facility requires a post-closure permit under current regulations, 
based on the facility's having ceased receiving hazardous wastes 
at their landfill on January 25, 1983, and having certified closure 
of the landfill in September 1984.  Armco's interpretation that the 
facility is not required to obtain a post-closure permit, based on 
the fact that waste was not received after the January 26, 1983 
effective date, is incorrect.  The requirement to obtain a post- 
closure permit [§270.1(c)] is tied to the date on which the unit 
is closed.  The concept of "closure" in this context is discussed 
in the preamble to the July 15, 1985 Final Codification Rule, as 
follows: 
 
"...closure...does not mean simply ceasing to place waste in a  
unit.  Closure, as a regulatory concept under these rules, is 
a proceeding during which EPA determines, after public review, 
that the facility has an adequate closure plan and that the 
facility implements that plan.  Thus closure is not complete 
under the hazardous waste regulations until a certification 
of closure has been given under 40 CFR 265.115."  (50 FR 28712 
n. 14) 
 
Clearly, since the Armco landfill did not certify closure until 
after January 26, 1983, the facility is required to obtain a post- 
closure permit. 
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The language in the preamble to the proposed codification 
rule (51 FR 10715), which is cited by Armco as supporting its 
contention that the facility is not subject to a post-closure 
permit, has been misinterpreted.  This preamble discussion, parts 
which are quoted in Armco's letter of June 11, 1986, explains 
the �3005(i) provision of RCRA, and the proposed approach for 
codifying it.  As explained in the preamble, the applicability of 
post-closure permits is tied to the date of closure of regulated 
units [�270.1(c)], while the applicability of Subpart F require- 
ments is tied to the date of last receipt of hazardous wastes 
[�270.1(c)].  The March 28 proposed rule would have created a 
consistent test for applying post-closure permits and Subpart F 
requirements; i.e., receipt of wastes after July 26, 1982.  It 
should be understood that the March 28 proposed rule would thus 
have changed the test for post-closure permit applicability from 
the current requirements.  Note that under either situation, the 
Armco facility would be subject to the post-closure require- 
ment, since wastes were received after July 26, 1982. 
 
Because post-closure permit requirements are explicitly 
spelled out in the July 15, 1985 rule and elsewhere, we do not 
believe it is necessary at this point to publish a Federal Register 
notice clarifying these requirements.  However, we will address 
the question specifically in the rule finalizing the March 28 
proposal.  In addition, we are sending a copy of this memorandum 
to RCRA Branch and Section Chiefs in the other regions. 
 
If you have any further questions, please contact George Faison 
at FTS 382-4422. 
 
cc:  RCRA Branch Chiefs, Regions I-X 
     RCRA Permit Section Chiefs, Regions I-X 
 


