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FACILITY CHANGES DURING INTERIM STATUS 
 
July 20, 1982 
 
Honorable Barbara A. Mikulski 
House of Representatives 
Washington, D.C.  20515 
 
Dear Ms. Mikulski: 
 
Administrator Anne Gorsuch appreciates your June 22 letter 
requesting clarification of the requirements under the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) for expansion of existing 
hazardous waste management facilities.  The Administrator has 
asked me to reply. 
 
Specifically, you asked for an interpretation of the 
provisions of 40 CFR §122.23(c)(5).  That section provides that 
"In no event shall changes be made to an HWM facility during 
interim status which amount to reconstruction of the facility. 
Reconstruction occurs when the capital investment in the changes 
exceeds fifty percent of the capital cost of a comparable 
entirely new HWM facility" (emphasis added). 
 
Your questions and our responses are: 
 
1.   Question:  If a State-owned site is expanding, would the 
     cost computations for a comparable new facility assume no 
     land-purchase cost since a comparable new facility would  
     also presumably be built on a State-owned site? 
 
     Response:  The cost computations for a comparable entirely 
     new HWM facility would include the fair market value of the 
     land necessary for such a facility, whether or not the 
     expanding site is State-owned.  Land has value whether or 
     not it is State-owned.  Therefore, EPA would use the fair 
     market value of necessary land in its cost computations. 
 
2.   Question:  If a site is expanded, would construction of off- 
     site access to a freeway concurrent with the expansion be 
     included in the capital costs of expansion? 
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     Response:  No.  Off-site access to a freeway is not part of 
     the hazardous waste management (HWM) facility, as defined in 
     40 CFR §122.3 of the regulations.  A HWM facility means all 
     contiguous land, and structures, other appurtenances, and 
     improvements on the land, used for treating, storing, or 
     disposing of "hazardous waste . . ." (emphasis added).  Off- 
     site access roads would not be included, therefore, in the 
     capital cost of the changes to the facility. 
 
3.   Question:  If a site is expanded more than once, would the 
     cumulative costs of expansions since November 19, 1981, be 
     used for a determination of what constitutes a 
     reconstruction under 40 CFR §122.23(c)(5)? 
 
     Response:  Yes.  The cumulative costs of capital investments 
     in the changes since November 19, 1981, are used to 
     determine what constitutes a reconstruction.  Any other 
     interpretation would allow facilities to spread out the 
     costs of expansion over several different changes at 
     different times, defeating the purpose of this regulation. 
 
4.   Question:  If a site is to be considered for expansion, what 
     criteria will be applied by EPA in determining the 
     relationship of the capital costs of a comparable facility 
     on the following matters:  acquisition of land, acquisition 
     of construction materials, transportation of materials and 
     structuring of the site, construction of groundwater 
     monitoring and control features, and construction of access 
     to the site? 
 
     Response:  The capital cost of a "comparable entirely new 
     HWM facility" is the cost in today's dollars of building a 
     hypothetical facility comparable to the facility which 
     qualified for interim status in both area and capacity, but 
     using current state-of-the-art technology. 
 
          Acquisition of land:  The fair market value of 
          necessary land would be included in the cost of a 
          comparable entirely new facility. 
 
          Acquisition of construction materials:  The fair market 
          value would be included. 
 
          Transportation of materials:  These costs would be 
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          included in the cost of acquiring construction 
          materials. 
 
          Structuring of the site:  The construction costs would 
          be included. 
 
          Construction of groundwater monitoring and control 
          features:  The costs of such features would be 
          included. 
 
          Construction of access to the site:  These costs would 
          not be included in the cost of a comparable facility, 
          for the reasons stated in the Response to Question 2. 
 
5.   Question:  If a site is to be considered for expansion, what 
     criteria will be applied by EPA in determining the 
     relationship of the capital costs of a comparable facility 
     in the relocation of adjacent communities including selling 
     of homes and adjacent properties; moving expenses for both 
     residents and community institutions, and repurchase of new  
     homes? 
 
     Response:  The calculation of costs for a comparable, 
     entirely new facility would not include the cost of 
     relocating the residents of adjacent communities.  As 
     explained before, "facility" means the land, etc., used for 
     treating, storing, or disposing of hazardous waste. 
     Adjacent communities are not part of an HWM facility. 
 
6.   Question:  Under the provisions of 40 CFR §122.23(c)(5), 
     what alternatives must be considered for purposes of 
     establishing that no alternatives to the proposed expansion 
     exist?  Must any of the following be considered: 
     incineration; shipment to other facilities in the region or 
     the nation; recycling programs to promote at-source 
     recovery; some combination of these or other alternatives? 
 
     Response:  EPA may approve requests for increasing the 
     design capacity of existing facilities because of a lack of 
     available treatment, storage, or disposal capacity at other 
     hazardous waste management facilities.  This determination 
     is made by the EPA Regions on a case-by-case basis.  The 
     Agency would consider all of the above-mentioned factors in 
     evaluating the technical feasibility and cost constraints of 
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     the alternatives available within the time that the capacity 
     is needed.  EPA would explore issues such as:  How far are 
     similar volumes of waste shipped?  Would the additional cost 
     of shipment to an alternative facility be so great that it 
     would not be practical or reasonable to do so?  Does the 
     waste require specially designed vehicles, e.g., is the 
     waste extremely flammable or dangerous?  Would at-source 
     recovery be feasible and practical within the time that the 
     additional capacity is needed?  Is incineration or alternate 
     treatment at other facilities technically or economically 
     feasible? 
 
You have also requested information on any applications for 
the expansion of existing hazardous waste sites which are 
pending, or have been approved or rejected by EPA, under the 
provisions of 40 CFR §122.23(c).  As mentioned earlier, these 
decisions are made at the Regional level.  We are collecting this 
information from our Regional Offices and will forward the 
results to you. 
 
In addition, you have requested information on any lawsuits 
brought under the provisions of §122.23(c).  There have been no 
lawsuits challenging the use of §122.23(c) in specific 
circumstances.  There has been a generic challenge to the 
provisions of §122.23(c).  In NRDC v. EPA, No. 80-1607 and 
consolidated cases (D.C. Cir., filed June 2, 1980), several 
industry associations and other groups challenged this provision 
as too restrictive.  EPA entered into a settlement agreement in 
which the Agency promised to propose some changes to §122.23. 
EPA recently reopened settlement discussions on §122.23(c) with 
the petitioners and, to date, has not issued a proposal. 
 
We appreciate your interest in these matters, and I hope 
this information will be helpful to you. 
 
Sincerely yours, 
 
 
Rita M. Lavelle 
Assistant Administrator 


