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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
DEC 15 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Requested Re-interpretation of On-site 
          Treatment Exemption 
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director  
          Office of Solid Waste (WH-562B) 
 
TO:       Robert F. Greaves, Acting Chief 
          Waste Management Branch (3HW30) 
 
This is in response to your request for a re-interpretation of 
the on-site treatment exemption.  We have reviewed your concerns 
regarding our interpretation.  While in general we continue to 
believe that treatment in tanks or containers is allowed under 
Section 262.34, the questions you posed indicate that the rule as 
currently written is unclear and should be clarified. 
 
1.  General policy.  Although 40 CFR 240.1(c) does state that a 
permit is required for treatment, storage, and disposal of hazard- 
ous waste, please note that Section 270.1(c)(1) exempts gene- 
rators who accumulate hazardous waste on-site in compliance with 
Section 262.34 from the requirement to obtain a RCRA permit.  The 
exemption does not depend on whether or not treatment is conducted. 
The reason for this general policy is as follows.  First, as you 
have stated, Section 262.34 does not preclude treatment in 
accumulation units.  Also, the performance standards under Part 
265, Subparts I and J, apply to the generator's containers and 
tanks regardless of whether storage, treatment, or both processes 
occur in them.  In addition, both Subparts I and J contain special 
handling requirements for ignitable, reactive, and incompatible 
wastes, and these requirements should adequately control treatment 
typically conducted in tanks or containers.  Finally, treatment 
often renders waste less hazardous, or at least easier to transport 
or more amenable for recovery.  For all of these reasons, OSW 
believes that treatment is not only allowable under Section 262.34, 
but also is consistent with sound waste management. 
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2.  Thermal treatment.  You raised the concern that generators 
could conduct thermal treatment such as detonation or open burning 
under Section 262.34 and thereby avoid permitting for obviously 
dangerous activities.  Certainly, detonation and open burning were 
never intended to be allowed under Section 262.34.  As explained 
above, a large part of the Agency's rationale in allowing treatment 
under Section 262.34 was that the same standards would apply for 
both treatment and storage.  All thermal treatment is subject to 
Part 265, Subpart P; if this was not the case, the standards would 
not be the same, and the premise of the Section 262.34 exemption 
would be violated.  The regulatory language of Section 262.34 is 
not clear on this point, and OSW is considering promulgating 
amendments to clarify applicability of the section. 
 
If you have further questions in this area, please contact 
Michael Petruska at FTS 475-8551. 
 
cc:  Waste Management Branch Chiefs, 
     Regions I, II, and IV-X 
 


