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Ms. M. Therese Yasdick 
Environmental Counsel 
Chemical Waste Management, Inc. 
3303 Butterfield Road 
Oak Brook, Illinois 60521 
 
Dear Ms. Yasdick: 
 
This is in response to your letter of November 24, 1987 in 
which you requested clarification of the reporting requirements 
of section 270.30(1)(10) of the RCRA regulations.  As you know, 
that section, on its face, requires permittees to report all 
instances of non-compliance not reported under other paragraphs 
of section 270.30. 
 
In your letter, you raised the concern that this 
requirement, read literally, would require owners and operators 
to notify EPA of every instance of non-compliance, however 
trivial.  You suggested, instead, that the Agency adopt three 
specific criteria for when reporting would be required under 
section 270.30(1)(10).  You expressed concern that, if the 
Agency failed to adopt those criteria, the result would be an 
unnecessary burden on industry and a chilling effect on internal 
environmental audit programs.  After careful review of your 
suggestions and concerns, we agree that there are certain 
instances of non-compliance with permit conditions that do not 
warrant reporting under section 270.30(1)(10).  However, we 
believe these are limited to minor facility recordkeeping, 
reporting, and similar oversights that are immediately corrected 
once discovered.  We further agree that the reporting 
requirements of this section are limited to non-compliance only 
with permit conditions and not to other Federal, State, or local 
requirements.  We have addressed individually below the criteria 
you suggested and the concerns you raised about application of 
the reporting requirements of section 270.30(1)(10). 
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First, you suggested that reportable instances of 
non-compliance should be limited to violations of 40 CFR Part 
264.  We do not believe, however, that reporting requirements 
should be limited in this way.  RCRA permits may contain 
provisions that do not extend from the regulations of Part 264 
yet are extremely significant.  For example, the omnibus 
provisions of section 3005(c)(3) of RCRA allows the Agency to 
impose such permit conditions as it determines are necessary to 
protect human health and the environment.  Conditions imposed 
under this provision might fall outside of the scope of Part 264 
but would also, by definition, be significant.  Violations of 
those provisions would likely be significant as well and would 
require reporting under section 270.30(1)(10).  Similarly, 
violations of air emissions standards, which have been proposed 
under 40 CFR Part 269, also may be significant.  On a related 
point, you asked whether section 270.30(1)(10) requires 
reporting of any non-compliance with any other Federal or State 
requirements that are not part of the RCRA permit.  We do not 
believe that is the intent of section 270.30(1)(10).  Other 
subsections of section 270.30(1) refer to reporting of 
non-compliance with permit requirements.  For example, section 
270.30(1)(2) requires reporting of anticipated activities that 
might result in "non-compliance with permit requirements."  The 
reference to "non-compliance" in section 270.30(1)(10) is 
intended to be the same; that is, it refers to non-compliance 
with the permit requirements. 
 
Second, you suggested that instances of non-compliance 
reportable under section 270.30(1)(10) should be limited to 
instances that "significantly and adversely affect the sound 
environmental operation of the facility."  We disagree with this 
suggestion on the grounds that the standard is overly 
subjective.  Furthermore, the purpose of the reporting 
requirement is not simply to identify specific instances of 
non-compliance leading to actual harm, but rather to indicate 
overall records of compliance and patterns of non-compliance. 
this end would not be served if reporting were limited to 
instances of non-compliance that met the suggested standard. 
 
Finally, you suggested that all reportable instances of 
other non-compliance should exclude matters discovered and 
addressed by an internal environmental audit program.  You 
expressed concern that a literal interpretation of section 
270.30(1)(10) would have a chilling effect on internal 
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environmental audit programs and pointed out that the Agency's 
policy on environmental audits acknowledges industry's need to 
"self-evaluate environmental performance with some measure of 
privacy" (51 FR 25004).  However, that policy also states that 
"audit reports may not shield monitoring, compliance, or other 
information that would otherwise be reportable and/or accessible 
to EPA" (id).  Further, it explicitly states that the policy 
"does not alter regulated entities'...obligations to monitor, 
record, or report information required under environmental 
statutes, regulations, or permits..."(id).  Therefore, while 
the Agency encourages and supports environmental auditing, it  
does not support the use of environmental audits to shield 
otherwise reportable violations.  At the same time, the Agency 
believes that its enforcement policies do in fact provide a 
strong incentive for environmental audits by facility owners or 
operators.  In the Federal Register notice announcing its policy 
on environmental auditing, the Agency noted that while 
environmental auditing cannot substitute for regulatory 
oversight, it can help facilities become subject to less 
regulatory action by helping them improve their performance. 
For this reason, we do not believe that the reporting 
requirements of section 270.30(1)(10) will have a chilling 
effect on environmental auditing. 
 
Although the Agency believes that the specific criteria 
that you suggest are inappropriate, we acknowledge that 
requiring notification for every instance of permit 
non-compliance, however trivial, could be extremely burdensome, 
both to the facility owner or operator and to EPA, without 
providing significant benefits.  The Agency did not intend such 
a result in section 270.30(1)(10).  Instead, we believe that 
this reporting requirement should not apply to minor 
recordkeeping, reporting, and similar oversights that are 
immediately corrected once discovered.  Under this 
interpretation, violations such as the example you cited in your 
letter, that is, failure to put the time of an inspection on an 
inspection form, need not be reported.  Also fitting into this 
category would be failure to maintain all aspects of personnel 
training plans up to date and minor deviations from time 
deadlines, such as time for submission of biennial reports.  The 
Agency believes, however, that even seemingly insignificant 
violations become significant if repeated.  Therefore, it should 
be noted, that if a violation meeting the above criteria is part 
of a repeating pattern, reporting is required. 
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I hope this clarification of the reporting requirements of 
section 270.30(1)(10) answers your questions about its 
application and alleviates your concerns about unnecessary 
burden to industry imposed by that section.  If you have any 
questions on this issue, please contact Frank McAlister of the 
Office of Solid Waste (202) 382-2223. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Jeffery D. Denit 
Acting Director 
Office of Solid Waste 


