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April 22, 1990 
 

Mr.  Robert  M . Confer 
Bureau of Special Waste  Planning 
Department of Environmental Protection 
CN  414 
Trenton, NJ  08625-0414 
 
Dear Mr. Confer: 
 

Thank you for your letter of March 14, regarding medical waste questions posed by the 
regulated community in the state of New Jersey.  One or more of your questions may appear in 
subsequent Question and Answer documents. 
 
 Generators of regulated medical waste (RMW) are required in Section 259.40 to segregate 
RMW from other wastestreams to the extent practicable prior to placement in packages.  These 
minimal segregation procedures were intended not only to control the costs associated with disposal of 
RMW, but also to ensure the safety of waste handlers and protect the integrity of the RMW packages.  
However, if generators choose to package non-regulated medical waste in the same packages as 
RMW, then the entire contents must be packaged, labeled, and marked according to the requirements 
found at Sections 259.41, 259.44 and 259.45. 
 
 As you have noted in your letter, transfer stations within New Jersey are becoming increasingly 
more reluctant to accept any items generated in a medical facility.  While the practice of mixing non-
regulated medical waste with RMW is not recommended, neither is it prohibited under the current 
regulations.  It should be noted that if the generator elects not to properly segregate wastes and thereby 
generates mixed wastes, this will not only cause increased waste disposal costs but cause the weight, 
recorded in Box 13 of the tracking form, to be much higher.  Subsequently, the actual quantity of RMW 
being generated could be much lower than the quantities/weights indicated on the tracking forms. 
 
 Your second question deals with the generation  of blood and body fluids  during  the provision 
of emergency treatment and/or medical services. Section 259.30 (a), as you know, generally defines 
regulated medical  waste as “solid waste generated in the diagnosis, treatment, (e.g., provision of 
medical services), or immunization of human beings…” which is listed in Classes 1-7.  Certain classes of 
wastes, such as those generated in the home as part of home health care, are excluded from this 
definition and thus not regulated under Part 259.  Medical wastes which are contaminated with specific 
body fluids or saturated and/or dripping with human blood or were saturated and/or dripping and are 
now caked with dried human blood would be regulated as Class 2 and Class 3 RMW respectively. 



 

 
 In an emergency situation, a variety of medical wastes may be generated.  When medical 
treatment is provided by emergency medical services personnel for instance, s small amount of RMW 
would be generated.  RMW when removed from the emergency vehicle and discarded at the medical 
facility or at the emergency service’s place of business would be regulated under the Part 259 
regulations. 
 
 However, these regulations exempt certain small quantity wastes, including those discarded at 
the medical facility or emergency services place of business from certain requirements.  The exemption 
found at 259.51 (a) allows generators of less than 50 pounds of RMW per month to be exempt from 
the requirement to use a transporter who has notified EPA, use the tracking form, and exempt from the 
transporter requirements provided that: 
 

1.  a. the RMW is transported to a health care facility, an intermediate handler, 
 or a destination facility with which the generator has a written agreement   
 to accept the RMW; or 
 
b. the generator is transporting the RMW from the original generation point   
 to the generator’s place of business; and 

 
2.  the RMW is transported by the generator in a vehicle owned by the generator or an 

authorized employee; and  
 
3.  the generator compiles a shipment log and maintains the records required in Section 259.54 

(b) (2). 
 
 The third question in your letter was in regard to the regulation of unused glass vacuum 

tubes.  Section 259.30 (a) lists those items included in Class 7 when unused due to physical hazards.  
This Class is limited to hypodermic needles, suture needles, syringes and scalpel blades Unused glass 
vacuum tubes would therefore not be a regulated medical waste. 

 
 If you need further information or have additional questions please contact Mary Greene 

202-475-7736. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Devereaux Barnes 
Characterization and Assessment 

 
FaxBack #  11511  
 



 

  


