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9432.1989(02) 
 
IN-EXISTENCE  AND UNDER CONSTRUCTION - DEFINITIONS 
 
MAY 16 1989 
 
Mr. John R. Jacus 
Bradley, Campbell & Carney 
1717 Washington Avenue 
Golden, Colorado  80401-1994 
 
Dear Mr. Jacus: 
 
This letter responds to your request of March 28, 1989 for 
clarification of the definitions of "in existence" and "under 
construction."  You explained that you want to evaluate the 
business risks associated with proceeding too install an 
industrial boiler to burn hazardous waste prior to the effective 
date of the final rule governing the burning of hazardous waste 
in boilers and industrial furnaces.  You further expressed your 
desire to be "grandfathered" under existing RCRA regulations and 
not subject to new regulations, and your belief that being "in 
existence" on or before the effective date of the new 
regulations would allow you to do so.  You cited previous Agency 
interpretations of "in existence" and "under construction" in 
the Federal Register notices of January 9, 1985 (46 FR 2344) and 
May 19, 1980 (45 FR 33324) and asked three specific questions 
related to those interpretations.  I have addressed your 
specific questions below.  However, in order to help you make an 
informed decision, I must first clarify the effect of the new 
regulations on existing boilers and furnaces burning hazardous 
waste. 
 
Currently, the burning of hazardous waste in boilers and 
industrial furnaces is not regulated.  When the proposed 
regulations of May 6, 1987 become final, all boilers and 
industrial furnaces not specifically excluded will become 
subject to those regulations.  Thus, non-excluded boilers and 
industrial furnaces will be required to obtain a RCRA permit 
before they may continue to burn hazardous waste.  However, as 
is true for other operations that become newly subject to RCRA 
permit requirements, the regulations allow for existing 
facilities to obtain "interim status" if they satisfy certain 
requirements (see §270.70).  This allows continued operation 
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while the permit application is reviewed by the Agency.  During 
the period that the facility has interim status, it must comply 
with the appropriate standards in 40 CFR Part 265.  Once a final 
RCRA permit is issued, it will impose standards pursuant to 40 
CFR Part 264. 
 
One of the threshold requirements to be eligible to obtain 
interim status, discussed in the regulations at 40 CFR 
270.10(e), is that the facility be "in existence" on the date it 
becomes subject to the regulations.  Thus, the preamble 
discussions in the proposed rule of May 6, 1987 on "in 
existence" or "existing hazardous waste management units" relate 
to the opportunity to obtain interim status, not, as your letter 
suggests, to an opportunity to avoid new regulations.  The 
following discussion answers your questions as they relate to a 
newly regulated facility's ability to obtain interim status 
where EPA is administering the RCRA program.  Authorized states 
may have equivalent or more stringent regulations governing 
qualification for interim status.  Please also note that if a 
boiler or industrial furnace is currently operating at a 
multi-unit facility that itself already has interim status, 40 
CFR §270.72 is applicable. 
 
1.  Under current Agency policy, is 10% of the total project 
cost the threshold for determing whether a potential loss due 
to contract cancellation is "substantial"? 
 
Yes.  As EPA stated in the preamble of the May 19, 1980 
regulation, if the amount an owner or operator must pay to 
cancel construction agreements exceeds 10% of the "total project 
cost," the loss would be deemed "substantial" within the meaning 
of the regulatory definition of "in existence" (40 CFR 
§260.10).  The Agency reiterated that policy in the January 9 
preamble, and has not changed it since that time.  It should be 
noted, as was discussed in the January 9 preamble, "total 
project cost" refers to the total cost incurred for physical 
construction of the project, and not all costs that might be 
associated with the project. 
 
2.  What constitutes a "continuous physical, on-site program of 
construction"? 
 
As was discussed in the May 19, 1980 preamble, the Agency 
believes that owners and operators who have commenced facility 
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construction in good faith prior to the date they became subject 
to regulations should be classified as existing.  The preamble 
also explained that a continuous on-site, physical construction 
program means physical site preparation, and does not mean 
design, non-physical, or non-site specific preparatory 
activities.  The scenario you describe in your letter, where 
foundation work has started, and no substantial delays between 
curing of the foundation and actual equipment installation are 
built into the schedule, describes, on its face, a continuous, 
on-site, physical construction program.  However, it should be 
noted that the decision as to whether a good faith construction 
project has commenced is based on the facts of each case and 
will be made by the Agency or the authorized State at the time 
the facility applies for interim status. 
 
3.  Does the term "all necessary Federal, State, and local 
pre-construction approvals and permits" include county building 
or construction permits? 
 
No.  The Agency discussed this issue in the January 19, 1981 
preamble.  There, the Agency stated that the permits and 
approvals required under paragraph (a) of the definition of 
"existing facility" (40 CFR 260.10) are those required under 
Federal, State, or local "hazardous waste control laws or  
regulations."  This preamble clarifies that the permits required 
are limited to those issued under any law intended to control 
the management of hazardous waste, including any laws designed 
to regulate the treatment, storage, or disposal or hazardous 
wastes or the siting of hazardous waste management facilities. 
County building or construction permits would be included only 
if they satisfy this condition, which usually they do not.  As 
the Agency also noted in the January 19 preamble, although the 
Federal regulations do not require the facility to obtain such 
local permits to have "commenced construction," the facility 
remains responsible under State or local law for obtaining such 
permits before actually beginning construction. 
 
I hope this answers the questions you raised.  If you have 
any further questions on this matter, please contact Barbara 
Foster at (202) 382-4751. 
 
Sincerely, 
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Joseph Carra, Director 
Permits and State Programs 
Division 


