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HOTLINE QUESTIONS AND ANSWERS 
 
1. Notification Requirements for Exported Wastes 
 
   In addition to other requirements, a primary exporter of hazardous waste must 
comply with the special requirements of 40 CFR Part 262, Subpart E, including 
providing notification of intent to export to EPA's Office of Enforcement and 
Compliance Assurance 60 days prior to the initial shipment (262.53(a)), and 
originating the hazardous waste manifest (262.54). If a waste is not regulated as a 
hazardous waste in the United States but is subject to Canadian regulations, 
must the exporter notify EPA of the intent to export? If the waste is a hazardous 
waste but exempt from regulation in the United States, must the exporter still 
notify EPA? 
 
Part 262, Subpart E applies only to wastes which are subject to Part 262, Subpart 
B manifest requirements (see also 51 FR 28664; August 8, 1986). For example, if 
the waste intended for export is a solid waste according to 261.3 but is not 
regulated as a hazardous waste subject to manifest requirements, the exporter 
would not be required to notify EPA of the intent to export.  Wastes which are 
hazardous but exempt from manifest requirements would also be exempt from 
Part 262, Subpart E. For example, scrap metal (261.6(a)(3)(iii)) and lead-acid 
batteries (261.6(a)(2)(iv)) sent for reclamation are exempt from Subtitle C 
hazardous waste regulations (including the manifest requirements), and would 
therefore not be subject to Subpart E export requirements. Although exporter 
may be exempt from the requirement to notify EPA, they are advised to check 
with their Canadian counterparts for any applicable regulations (for example, 
Canadian manifest requirements) before the waste crosses the border. 


