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Dear MF. Nebrich: 

Thank you for your letter of February 19,2004, regarding the RGBA Land Disposal 
Restrictions (LDRs) requirements for F003 and DOQI wastes. In your letter, you seek 
cldcafion on requirements for disposal, notification and treatment of these wastes. 

The fmt issue you wise is M e r  a generator with a mix- of F003 waste (mnt-g 
spent acetone) and water, which now d m  nut exhibit the characteristic of ignitability, is required 
to dispose the waste in a Subtitle C land dl+ facility. S i e  the waste does not exhibit a 
characteristic, it is no longer hamdous and &es not have to bedisposed of in a Subtitle C 
facility (55 FR 3871, January 31,1991)- However, if the wwte was h ~ o u s  at the point of 
gemration, the waste must met  any LDR treatment requirements, which are listed in 40 CFR 
268.40, prior to land disposal. See 40 CFR 268.4qe). h your case, it appears thatthe 
cham&stio of ignitabkty has m o v e d  aft&& of because the waste 
was m e b o w  mixed with water. Thus, you would have to meet the treament standard for the 
F003 constituents, as well as for any underlying hazardous conslituenB ( U H 6 )  that were 
reasonably expected to be pmmt $the DOOl waste at the point of generation. As explained 
below, the UHC requirement for DO01 wastes is not waived by the "in lieu of' provision under 
40 CFR 268,9(a). Of course, dilution is prohibited as a substitute for adequate treatment (see 40 
CIX 268.3). 

Your second question ask which hazardous waste codes from your example waste need 
to be included on the one-time LDR notification under 40 GFR 268.7. Tn your example, the 
generator would need to tist both t h e m 3  and ROO1 waste codes. The generator would also 
need to list the F003 constituent(s) of concern and any underlying hazardous constituents in Uu: 
DO01 waste, unless the wastewill be treated and monitored for all constituents. These 
requirements are included in the Generator Papexwork Requirements Table found at 40 CFR 
268.7(a). 



You also asked w h e k  the "in Jieu of' principle in 40 CFR 268.q)  WQUM applyto your 
example F003 and DO01 waste. The "in tieu of' principle is not applicable in this sitwtkm. As 
you point out, the "in lieu of '  principle applies where the treatment standard for the listed waste 
iacludes a treatment standard fot the constituent that causes the waste to exhibit the 
characteristic. Appendix W to Part 261, Basis for ListingHazardous Waste, includes no 
hazardous constituents for F003. Instead, the term N.A. appeats, which is defined as: "Waste is 
hazardous because it fails the test for the characteristic of ignitability, comosivity or reactivity." 
Tharefare, because there is no constituent specified as the basis for the F003 listing, it is not 
possible to ascertain that the LDR treattaent standard for the F003 waste would address the 
constituent(s) that caused the DO01 waste to display [he characteristic of ignitability. 

Please be aware that this letter addresses only the federal hazardous waste regulations. 
State regulations may be more stringent than the federal regulations. %u may wish to contact 
the appropriate state envir~nmentai agency to determine how their regulations apply to the issues 
you have raised. 

I hope that this iisbmation wlll be helpful in resolving your isslfes. If you have any - 
further questions, please contact Lauzie Salmon on (703) 308-8443. 

Sincerely, 


