
RO 12958 

9541.1987(04) 
 
STATE AUTHORIZATION AND REGULATION OF RADIOACTIVE MIXED WASTES 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
JUN 29 1987 
 
Mr. Steven A. Black 
Radiological Services Department 
Teledyne Isotopes 
50 Van Buren Avenue 
Westwood, New Jersey 07675 
 
Dear Mr. Black: 
 
Thank you for your letter of May 29 in which you raised a number of issues regarding 
the applicability of Resource Conservation and Recovery Act (RCRA regulations to 
your radioactivemixed waste brokerage in New Jersey. 
 
Let me begin by providing an overview of how the Federal 
hazardous waste program would be applicable to your waste manage- 
ment operations.  RCRA provides that States may obtain authorization 
to administer and enforce a hazardous waste program in lieu of 
EPA.  New Jersey and New York have obtained such authorization. 
However, due to earlier uncertainty about the status of radioactive 
mixed waste, most States, including New York and New Jersey, have 
not yet obtained authorization to regulate radioactive mixed waste 
as part of the authorized State program.  This means that radioactive 
mixed waste is not a "hazardous waste" within the meaning of New 
Jersey or New York's RCRA authorized State program.  However, this 
does not preclude New Jersey and New York from regulating radioactive 
mixed waste as a matter of State law, provided that such regulation 
is not inconsistent with the Federal program. 
 
One of your questions concerned the availability of interim 
status for "handlers" or radioactive mixed waste.  Since neither 
New York nor New Jersey's RCRA authorized program includes radio- 
active mixed waste, there is no need yet to obtain interim status 
with respect to such wastes in those States.  However, once States 
become authorized, facilities handling mixed wastes will need to 
obtain permits or interim status.  The Agency is currently reviewing 
options for providing interim status to owner/operators of mixed 
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waste treatment, storage and disposal facilities.  Once the options 
have been considered, the Agency's decision will be announced. 
 
Your second question to New York's authority to regulate  
radioactive mixed waste under State law.  As I indicated 
previously, New York can regulate radioactive mixed waste under 
applicable State law although the State cannot administer the 
Federal program until it has been authorized to do so by EPA. 
Determining which State requirements apply to your radioactive 
mixed waste handling operation is a matter of State law.  Questions 
regarding those requirements should be addressed to appropriate 
State authorities.  For further information contact: 
 
          Paul Counterman 
          Bureau of Hazardous Waste Technology 
          New York State Department of Environmental 
             Conservation (OEC) 
          50 Wolf Road 
          Albany, New York 12233 
 
Third, we are not aware of any inconsistencies between the 
Nuclear Regulatory Commission (NRC) and EPA storage requirements. 
EPA regulations do not prohibit storage beyond 90 days.  However, 
EPA does require that a permit be obtained for generators that 
store hazardous wastes more than 90 days.  Of course, a State may 
require permits even for a lesser holding period. 
 
Lastly, you asked if EPA could issue regulations exempting 
certain segments of the radioactive mixed waste management operations 
from RCRA regulations.  Any such action on the part of EPA would 
be inconsistent with the "cradle to grave" management mandate of 
the hazardous waste program.  Consequently, it is unlikely that 
the Agency will exempt segments of the radioactive mixed waste 
operations from RCRA unless the subject requirement is inconsistent 
with the Atomic Energy Act as specified in section 1006(a) of 
RCRA. 
 
In conclusion, radioactive mixed waste is not yet subject 
to Federal hazardous waste requirements in New Jersey or New York. 
Questions about compliance with State requirements should be 
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addressed to those states; questions about the Federal RCRA 
program may be addressed to Betty Shackleford, Mixed Waste Project 
Manager at (202) 475-9656. 
 
Sincerely yours, 
 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
cc:  Marcia Williams, OSW 
     Bruce Weddle, OSW 
     Barry Tornick, Region II 
     Andy Bellina, Region II 
     Lisa K. Friedman, OGC 


