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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
OCTOBER 7, 1994 
 
Mr. Thomas R. Trafton, President 
Recovery Express, Inc. 
197 Portland Street 
Boston, MA 02114 
 
Dear Mr. Trafton: 
 
     Thank you for your letter of February 18, 1994, in which you 
requested a regulatory interpretation. You contend that processing 
of lead abatement debris at generator's site to meet the hazardous 
waste recycler's specification, is not "treatment" as defined in 40 
CFR 260.1O. As discussed below, we believe that processing of 
lead-based paint (LBP) waste could be construed as "treatment" as 
defined in 40 CFR 260.10, but might not be subject to Subtitle C 
regulations.  
 
     Typically, recycling of hazardous wastes meets the definition 
of treatment under 40 CFR 260.10. In general, legitimate recycling 
processes, however, are not subject to RCRA Subtitle C regulations 
under 40 CFR 261.6(c) except as noted in 40 CFR 261.6(d). If 
processing (e.g., cutting, chopping, shredding, or grinding) of the 
LBP waste exhibiting the toxicity characteristic for lead, is a 
necessary part of a legitimate recycling process (i.e., necessary 
to meet the vendor's specification, as in this case), it would not 
be subject to RCRA Subtitle C requirements except as specified in 
40 CFR 261.6(d). The processing activities may occur at the 
generator's site, or at the recycler's facility. In either case, 
such processing is considered a first step in the recycling process 
and remains exempt under 401 CFR 261.6(d).  
      
     Assuming LBP waste processing is done as part of legitimate 
recycling, a RCRA hazardous waste treatment permit is not 
necessary. Under 40 CFR 261.6(c), any storage of LBP hazardous 
waste before or after processing is subject to RCRA Subtitle C 
regulation (e.g., 40 CFR 262.34 for generator accumulation or 40 
CFR Part 264 for other storage) under 40 CFR 261.6(c). In addition, 
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EPA advises that generators/processors should take care to protect 
workers from paint dust, and any dust generated during the 
processing should be minimized and contained. Also, please note 
that any materials that exhibit hazardous waste characteristics and 
that are disposed of are subject to full Subtitle C regulation, 
including treatment under the Land Disposal Restrictions at 40 CFR 
Part 268. EPA believes that processing shredding or grinding of LBP 
debris whether hazardous or not, prior to disposal, should not be 
practiced, since such action may make lead in waste more amenable 
to leaching.  
 
     Under RCRA, most States are authorized to administer and 
enforce the hazardous waste program in lieu of the Federal program. 
If you have any questions about how recycling and storage 
requirements apply to your specific activities, you should consult 
the appropriate State agencies (or EPA Regional office in an 
unauthorized state) for a site-specific determination.  
 
     The Agency is currently evaluating various LBP waste disposal 
alternatives to address concerns of HUD and local housing 
authorities, lead abators, advocacy groups, and States. For 
example, the RCRA hazardous waste rules may impede and discourage 
lead paint abatement. EPA may amend the existing RCRA regulations 
and propose different rules under TSCA governing LBP waste 
disposal.  
 
     EPA Region III forwarded your letter to us for interpretation, 
and we are concurrently sending a similar letter as our response to 
EPA Region lll. If you have any specific questions, please contact 
Mr. David Friedman, EPA Region lll at (215) 597-2863.  
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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--------------------------------------------------------------- 
Attachment 
--------------------------------------------------------------- 
Recovery  
express 
 
February 18, 1994 
 
Michael Shapiro 
Director, Office of Solid Waste 
US Environmental Protection Agency 
401 M Street Southwest 
Washington, DC 20460 
 
RE:  Proposal for site preparation of hazardous lead paint 
     waste debris 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
     Recovery Express Inc. proposes to use a Shred Pax AZ40 machine 
to grind lead painted wood debris into pieces approximately three 
inches across. (See diagram and photos Attachment A.) The purpose 
of this process is two fold. First, our preferred TSD Facility 
requires wastes to be presented in this fashion. This facility, 
Exide Battery, Reading, PA, is a lead smelter and recycles the lead 
content and will take debris in no other form. Landban of this type 
of waste makes this kind of disposal the most environmentally sound 
alternative available. Second, reduction of large pieces will make 
them easier to package into our thirty cubic yard transportation 
containers and thus more cost-effective to transport. 
 
     This machine will be used only on the generator site. No 
transportation will take place until after processing is completed. 
Precautions have been taken to eliminate air emissions. Crushed 
material falls directly into a specially prepared, covered 
transport container because the machine is positioned on eight-foot 
legs over the container and intervening spaces are covered with 
polyethylene. A HEPA vacuum device is available if necessary to add 
to these precautions. Our air testing shows negligible emissions 
from this process. (Results available on request.) After processing 
the container is covered as per US DOT regulations. (See our 
Operations Manual,  
Attachment B.) 
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     Our workers are OSHA trained, and our manager is a forty-hour 
OSHA Hazardous Waste supervisor. Transportation is provided by our 
sister company, Jeffrey Chemical Co., Inc., which is a Licensed 
Hazardous Waste Transporter in eighteen states. 
 
     Before Recovery Express Inc. undertakes to use this machine in 
any state, we ask that each State Environmental Agency settle two 
questions regarding its use. Firstly, is this process treatment of 
hazardous waste as defined by state regulations. Secondly, would 
this process require obtaining any permit for its use. Because the 
answers we have received so far have varied from state to state, we 
ask your department to respond to these same questions. 
Interpretations from Region One and various states which agree with 
our own are attached. States which consider this process treatment 
by definition, such as Maine and New York have presented us with 
other options, all different. We hope that a definitive response to 
us from your department will provide these states and others which 
we have not yet contacted with guidance on their future actions. 
 
Request for Interpretation 
 
       We consider this process to be site preparation of hazardous 
waste. The volume of hazardous waste remains unchanged and the 
hazardous element of the waste is unaffected. The enclosed approval 
for its use by the Massachusetts Department of Environmental 
Protection presents our case for this belief in the most succinct 
terms. We ask that you read and consider their opinions carefully. 
( Attachment C ) 
 
       The definition of treatment consists of two parts, according 
to the letter of John Skinner of EPA, 11-6-84, (Attachment D): 1. 
the change in character, and, 2. the purpose of the change. While 
it may be argued that our process makes the waste more amenable to 
transport or recover, under the listed purposes of the definition 
in 40 CFR 260.10, we do not believe that we will change the 
physical characteristics of the waste. What is changed is the 
physical shape of the debris. There is no change in any of the 
physical characteristics of the wood substrate nor of the hazardous 
lead paint constituent of the waste. All that is changed in the end 
process is the amount and conformation of the air spaces which 
surround the waste when it is containerized for transport. 
 
       Presently on all sites where lead paint waste is generated, 
some preparation of waste for transport and disposal is now taking 
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place. The physical shape of all wood debris, and other debris as 
well, is being altered to conform to disposal requirements of 
landfills in the United States. We have enclosed a chart which 
gives the size requirements of these hazardous waste landfills. 
(See Attachment E) As can be seen here, the reality of hazardous 
debris disposal is such that some form of preparation of the waste 
is necessary. Material is now routinely broken up, sawn, sorted, 
and shredded for transport to the disposal sites on our list. (See 
the enclosed article from Deleading Magazine, Vol. 2 No. 10, which 
discusses the handling of lead wastes on-site by an abatement 
company which operates in the New York/New England area. Attachment 
F) Other activities, such as planing, sanding, or sand-blasting are 
also common. 
 
     We believe that these activities are not considered treatment 
as per 40 CFR 260.10. Environmental agencies are aware of the 
requirements of lead debris disposal and do not regulate this site 
activity. Leave is given to prepare material to become an 
acceptable "waste," even though it is hazardous, and this 
preparation is not considered treatment so as not to overburden the 
procedures for transport and disposal. In a manner of speaking, 
material still on-site is not discarded, therefore not "waste", 
until it has been packaged and prepared for disposal. Of course, 
not all such activities in all industries would fit this analysis, 
but the small danger posed by our process justifies considering it 
as site preparation. We believe that our process is only a more 
efficient form of the type of activities described above. 
 
Overview 
 
     Over the past two to three years changes have occurred in the 
way disposal of lead based paint waste was envisioned. At first, 
regulators and public officials believed that most lead paint would 
be stripped from the wood substrate and disposed of in drums. 
Disposal itself was viewed as a simple process of landfilling these 
small particles. Predictions of the amount of lead paint that would 
be found to be hazardous in any case were quite low, usually 
estimated at about 30% or below. 
 
     The reality of today is very different. Our experience, which 
is not unusual, is that more material is hazardous than was 
predicted, as much as 75 to 90%. Work practice by abaters has shown 
that laborious stripping of old wood is very time-consuming and 
expensive, as well as not being as efficient as originally hoped. 
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The disposal field has also changed. As of May, 1994 no hazardous 
lead debris will be accepted for landfilling unless it is treated, 
as per 40 CFR 268.30, the 'Third third' landfill ban. Treatment, 
i.e., stabilization, requires that the debris be reduced in size to 
very small pieces. Even now most hazardous waste landfills require 
some processing of the debris before they will accept it. Preferred 
state of any wood debris is in pieces less than 3 feet long or 
even, in some cases, less than three inches long. And this says 
nothing of the expense of landfilling the large amounts of material 
generated by even a modest sized project (as much as $200-300 per 
cubic yard). 
 
     None of the above difficulties takes into consideration likely 
future possibilities such as refusal of landfills to take in the 
huge amounts of material generated by large projects which the 
Federal government and states may mandate; or the possibility that 
these wastes may not be acceptable for landfilling under any 
circumstances should the current regulations change. 
 
Conclusion 
 
     We do not feel that this process needs a permit. However the 
guidance of your department in this matter will help settle that 
question. We ask that you keep in mind certain points. 
Transportation is by state-licensed Hazardous Waste Transporter. 
All preparation workers are adequately trained. No air or ground 
contamination can result from proper use of the equipment. All 
reduction is strictly on-site. 
 
     Our company feels that, with all the safeguards described, 
this process is an important and necessary step in the safe and 
cost-effective disposal of large amounts of Hazardous Lead Paint 
Waste Debris. The TSDF described above is the only one of its kind 
at the moment and provides the safest, most permanent solution to 
this important and growing disposal problem. Our ability to offer 
this solution to the large number of Housing Authorities and large 
housing projects which need it, depends on our use of site 
preparation equipment. 
 
     We hope that all the information we have provided here will 
adequately address any concerns your department may have. We 
request that your department send us your written opinion on 
regulatory concerns raised by our proposed process. If further 
information is necessary, please do not hesitate to contact this 
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office. 
 
Very truly yours, 
Thomas R. Trafton 
President 
 
Enclosures 


