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DECEMBER 03, 1991 
 
 

Ms. Joan Krajewski 
Beveridge & Diamond 
One Sansome Street 
Suite 3900 
San Francisco, CA  94104 
 
Dear Ms. Krajewski: 
 
 This letter responds to your inquiry regarding my November 27, 1991 letter to Mr. Mark 
Stanga which addressed whether solder dross is properly characterized, under 40 CFR 261.2, as a by-
product as opposed to a spent material when generated in the manufacture of printed circuit boards.  
You inquired as to why my letter was limited to circuit board manufacturers.  My letter simply 
responded to a set of previous correspondence, all of which addressed this industry.  The intent of my 
letter was to clearly establish that at this time, the proper interpretation of the status of solder dross is 
the position stated by the Agency in the 1985 RCRA regulations and the 1986 Guidance Manual on the 
RCRA Regulation of Recycled Hazardous Waste (PB 86-208584, March 1986) relating to the 
definition of solid waste.  My letter was necessary in order to clear up confusion resulting from a set of 
Agency correspondence sent earlier this year by Mr. David Bussard of my staff. 
 
 None of the recent Agency correspondence on the topic of solder dross changes the status of 
solder dross for other industries.  That status remains as defined in the 1985 regulations and guidance, 
the circumstances of a material’s use, including whether the material becomes contaminated, determine 
how it is classified.  I fully recognize that all industries may have relied upon these regulations and the 
guidance document and should any changes be considered, the Agency would go through a formal 
notice and comment period before reinterpreting or modifying these documents. 
 

Sincerely, 
 
 

Don R. Clay 
Assistant Administrator 

 


