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CLARIFICATION ON THE DISTINCTION BETWEEN THERMAL DESORBERS AND 
INCINERATORS        
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
February 23, 1994 
 
Mr. David D. Emery 
President 
Bioremediation Service, Inc. 
P.O. Box 2010 
Lake Oswego, Oregon 97035-0012 
 
Dear Mr. Emery: 
 
      This is in response to your December 21, 1993, letter 
requesting clarification on the distinction between thermal 
desorbers and incinerators. In particular, you questioned whether 
temperature was a criterion for distinguishing between desorbers 
and incinerators and whether chlordane contaminated soil can be 
effectively and safely treated by thermal desorption. 
 
      Under the Environmental Protection Agency's (EPA's) 
regulations, thermal treatment units that are enclosed devices 
using controlled flame combustion and that are neither boilers nor 
industrial furnaces are classified as incinerators subject to 
regulation under 40 CFR Part 264, Subpart O. Definitions of 
boilers, industrial furnaces, and incinerators are established in 
40 CFR 260.10. Thermal treatment units that do not use controlled 
flame combustion and that are not industrial furnaces are 
classified as "miscellaneous units" subject to regulation under 40 
CFR Part 264, Subpart X. 
 
      The use of "controlled flame combustion" determines whether 
EPA regulates a device used for thermal desorption as an 
incinerator or a "miscellaneous unit". Consequently, a thermal 
desorber would be subject to regulation as an incinerator if it was 
equipped with a fired afterburner to destroy desorbed organic 
compounds, or if the desorption chamber was directly fired, 
irrespective of how the desorbed organics were controlled. On the 
other hand, if the desorption chamber was indirectly heated and the 
desorbed organics were not controlled using controlled flame 
combustion (e.g., no afterburner), the thermal desorber would be 
subject to regulation as a "miscellaneous unit". Thus, in response 
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to your questions, temperature is not a criterion that is used to 
determine the regulatory status of a thermal desorber. 
 
      EPA's regulations for miscellaneous units are not prescriptive 
given the variety of devices that fall into this category. Rather, 
the regulations require the permitting official to establish permit 
conditions that are necessary to protect human health and the 
environment. For "miscellaneous" thermal treatment units, permit 
writers will generally require compliance with all of the Subpart 
O incinerator standards that are appropriate for the technology and 
then determine if additional controls are needed to ensure that 
emissions are safe. 
 
      Please note that I have described EPA's regulatory 
classification approach for thermal desorbers. Under the Resource 
Conservation and Recovery Act, EPA authorizes the States to 
implement the hazardous waste management regulatory program. State 
regulations may be more stringent or broader in scope than EPA's. 
Therefore, you should check with the State in which the facility in 
question is to be located to identify any applicable standards. 
 
      With respect to your question as to whether chlordane 
contaminated soil can be effectively and safely treated by low 
temperature desorption, you should contact EPA's technical expert 
on thermal desorption, Paul de Percin, Office of Research and 
Development, for assistance. Mr. de Percin can also be consulted 
about TCDD conjugation but, without full thermodynamic and kinetic 
data regarding the process involved, it may be difficult to give 
you any definitive assistance. He can be reached at 513-569-7797. 
 
      I hope that this information will be helpful. If you have 
further questions about the regulatory classification of thermal 
desorbers, please contact Bob Holloway of my staff at 703-308-8461. 
 
Sincerely, 
Michael Shapiro 
Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Paul de Percin; Bob Holloway 


